Πρόεδρος Σκοπίων: «Καλώ τον Παπούλια σε διάλογο»





Αύγουστος 20, 2010.



Αχρίδα.

«Η πΓΔΜ βρίσκεται κάτω από συνεχή και έντονη πίεση για την επίλυση της διαφοράς του ονόματος, ενώ η Ελλάδα δεν δέχεται καμία πίεση για αυτό» δήλωσε ο πρόεδρος των Σκοπίων Γκεόργκε Ιβάνοφ σε συνέντευξη τύπου στην πόλη Αχρίδα (Οχρίδα), όπως δημοσίευσαν τα ‘Νέα της Οχρίδας’ (OhridNews).

Ο σκοπιανός πρόεδρος είπε ότι υπάρχει ένα άδικο νομικό πλαίσιο που προυποθέτει την ένταξη των Σκοπίων στους ευρωατλαντικούς θεσμούς και το οποίο δεν υπάρχει στην ενδιάμεση συμφωνία που υπογράφηκε με την Ελλάδα το 1995.

Ο Ιβάνοφ εξέφρασε αμφιβολίες για την ειλικρίνεια της άλλης πλευράς με το δεδομένο ότι η Ελλάδα παραβιάζει τις διατάξεις της ενδιάμεσης συμφωνίας, που δεν θα εμπόδιζαν την ένταξη της πΓΔΜ στην Ευρωατλαντική Συμμαχία. Τόνισε, μάλιστα, ότι μέσα στα πλαίσια αυτά ,πρέπει να υπάρξουν εγγυήσεις από μια συμφωνία η οποία θα προκύψει από τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις, "γιατί η προηγούμενη εμπειρία αποδεικνύει το αντίθετο".

Ο σκοπιανός πρόεδρος, πάντως, πιστεύει ότι το ζήτημα της ονομασίας δεν απειλεί το κράτος και τις εθνοτικές σχέσεις και τόνισε ότι το κράτος λειτουργεί κανονικά και οι πολίτες θα πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στα θεσμικά όργανα.

Επιπρόσθετα ο πρόεδρος Ιβάνοφ, απευθυνόμενος προς τους δημοσιογράφους της Αχρίδας, τόνισε ότι η εμπιστοσύνη μεταξύ των απλών πολιτών έχει προχωρήσει αλλά αυτό δεν συμβαίνει με τους πολιτικούς της χώρας αυτής.

Δεν παρέλειψε ακόμη να καλέσει δημοσίως τον Έλληνα ομόλογό του, Κάρολο Παπούλια, να συζητήσουν τα ζητήματα αυτά, για να ξεπεραστούν οι διαφορές και να βελτιωθούν εν γένει οι σχέσεις των δύο χωρών.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος