Βουλγαρική «Ακτουάλνο»: Επιστρέφουν οι Ρομά σε Βουλγαρία και Ρουμανία





Αύγουστος 21, 2010

Η μεγάλη μετανάστευση των Ρομά (αθίγγανων) στην ευρωπαϊκή κοινότητα και ιδιαίτερα στη Γαλλία – όπου πρόσφατα, μεγάλη συζήτηση γίνεται για τον διωγμό τους από αυτήν- οφείλεται στη μεγάλη φτώχια της πατρίδας τους που είναι η Ρουμανία και η Βουλγαρία, οι δυο πιο φτωχότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα παραπάνω σημειώνει σήμερα η βουλγαρική εφημερία ‘Ακτουάλνο΄ επικαλούμενη το ολλανδικό ραδιόφωνο.

«Εδώ μας αρέσει να περιπλανόμαστε, αλλά δεν υπάρχει δουλειά, δεν υπάρχει τίποτε», δήλωσε ο Ντζόρντζε Ίων, ένας από τους παλιννοστούντες Ρομά από τη Γαλλία στο Βουκουρέστι. Οι Ρομά εκδιώκονται από τα Γαλλία, στο πλαίσιο της δράσης της γαλλικής κυβέρνησης κατά των παράνομων καταυλισμών και μιας πολιτικής που χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως ρατσιστική και ξενοφοβική.

Σήμερα μάλιστα η Ιταλία επαίνεσε τη στάση της Γαλλίας στο ζήτημα των Ρομά.

Μια άλλη ρουμανική οικογένεια Ρομά που έφυγε από τη γαλλική πόλη Γκρενόμπλ δήλωσε:

«Εμείς θα παραμείνουμε στην πατρίδα, αν βρεθεί για μας μια θέση εργασίας αλλά είναι πολύ δύσκολο αυτό, γιατί η χώρα μας είναι πολύ φτωχή»

Η Ρουμανία είναι μια από της χώρες της ευρωπαϊκής Ένωσης που πλήττονται περισσότερο από την διεθνή ύφεση.

Στη Βουλγαρία ζουν μεταξύ 700 και 800 χιλιάδων Ρομ, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις, ή 350 χιλιάδες σύμφωνα με τις εθνικές στατιστικές.

Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν εγκαταλείψει τη χώρα πάω από 50 χιλιάδες Ρομά, συχνά παράνομα, με προορισμό την Ιταλία, την Ισπανία, την Ελλάδα και τη Γερμανία.

Εκτός από τη φτώχια, οι Ρομά συχνά υποφέρουν από την απόρριψη των Βουλγάρων πολιτών, που τους θεωρούν κλέφτες και αγράμματους, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη το 2009.

Και η Ρουμανία, όπως και η Βουλγαρία, έχουν εφαρμόσει προγράμματα βελτίωσης της πρόσβασης των Ρομά στην εκπαίδευση, στην υγειονομική περίθαλψη και την υποστήριξή τους στην καταπολέμηση των διακρίσεων στο χώρο εργασίας.

Στο μεταξύ , η πρώτη ομάδα από 13 Βούλγαρους Ρομά που εκδιώχθηκαν από τη Γαλλία, έφθασαν το βράδυ της Παρασκευής στη Σόφια.

Σύμφωνα με το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών δεν πρόκειται επαναπατρισμό και εκούσια επιστροφή τους. Η Γαλλία προβλέπει την παροχή βοήθειας από 300 Ευρώ ανά ενήλικα και 100 ευρώ ανά παιδί για να εγκαταλείψουν οικειοθελώς τη χώρα.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος