Αλβανία: Ο πατέρας του δολοφόνου του βορειοηπειρώτη εκλιπαρεί...




Αύγουστος 15, 2010

Ο Χάλο Μούκα, πατέρας του Ιλίρ Μούκα (Ilir Mukës) έκανε δηλώσεις μετά από την αποκάλυψη της αστυνομίας ότι ο γιος του δολοφόνησε τον 35χρονο βορειοηπειρώτη από τη Χιμάρα, Αριστοτέλη Γκούμα.

Σε συνέντευξή του στο News24, εξέφρασε τα συλληπητήριά του στην οικογένεια του θύματος και δήλωσε ότι είχε την ευκαιρία να μιλήσει με το γιο του, στο τηλέφωνο, μόνο μια φορά και δήλωσε ότι ο γιος του είναι αθώος.

Καθόρισε μάλιστα πως η δολοφονία στην πραγματικότητα ήταν ένα … τροχαίο ατύχημα και είναι άδικο, ο γιος του να κατηγορείται για ρατσισμό, ότι τον σκότωσε δηλαδή επειδή μιλούσε  ο βορειοηπειρώτης ελληνικά.

«Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια του. Ανησυχώ για το γιο μου, πληροφορήθηκα και εγώ όσα ο καθένας, γι’ αυτό μη με ρωτάτε πολλά» δήλωσε ο πατέρας.

Ο Μούκα είπε ότι ο γιος τους προτίθετο να παραδοθεί στην αστυνομία, η οποία τον αναζητούσε για να εκτονωθεί η κατάσταση στη Χιμάρα, που έλεγαν ότι η δολοφονία ήταν ένα πολιτικό γεγονός.

Ο πατέρας του δολοφόνου του ομογενή βορειοηπειρώτη, τόνισε ότι ο γιός δεν είχε πολιτικά κίνητρα και παρακάλεσε τον δήμαρχο της Χιμάρας Βασίλη Μπολάνο να μην χρησιμοποιήσει την καταστροφή του γιου του για τις δικές του ανάγκες, να μην θυσιάσει, δηλαδή, το γιο του, όπως γράφει χαρακτηριστικά η αλβανική εφημερίδα.

«Το παιδί ήταν σοκαρισμένο, δεν ήρθε στο σπίτι, όταν έγινε το συμβάν. Ακούσαμε για πολιτικοποίηση του γεγονότος από τα μέσα ενημέρωσης. Ήταν ένα ατύχημα στο δρόμο. Είμαστε όλοι Αλβανοί και δεν υπάρχει χώρος για εθνική διαφορά. Απευθύνω έκκληση στο δήμαρχο Μπολάνο να μην πολιτικοποιήσει το γεγονός που έγινε στο δρόμο. Το αγόρι είναι 20 χρονών και δεν γνωρίζει από πολιτική, δεν γνωρίζει από γλώσσες, δεν γνωρίζει από εθνικό μίσος. Προσεύχομαι και εκλιπαρώ τους πολιτικούς κύκλους να μην πολιτικοποιηθεί το γεγονός αυτό» δήλωσε ο αξιοθρήνητος πατέρας του δολοφόνου του 35χρονου ομογενή.

Ομολογουμένως τα συναισθήματα του πατέρα είναι σεβαστά δεν μπορούν όμως να καλύψουν μια δολοφονία που έγινε καθαρά για εθνικούς λόγους: το ότι ο δολοφονηθείς είχε το ...θράσος στην Αλβανία να μιλάει την μητρική του γλώσσα: τα ελληνικά.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος