Αλβανική εφημερίδα: «Βρήκε ο Παπανδρέου χρόνο μέσα στις βίαιες διαδηλώσεις να θυμηθεί ένα κοινό συμβάν στη Χιμάρα» (!!)






Σεπτέμβριος 13, 2010.



Θεσσαλονίκη – Gazeta Start 13.09.10

Πέρασε πάνω από ένας μήνας, από έναν τυχαίο θάνατο στη Χιμάρα, και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου, εν μέσω βίαιων διαδηλώσεων, που γίνονται στη χώρα του, βρήκε το χρόνο να αντιδράσει για ένα κοινό συμβάν (σ.σ. !!) της νότιας Αλβανίας.

Σύμφωνα με τον έλληνα πρωθυπουργό, αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, που θα πρέπει, στο εξής,  οι αλβανικές αρχές να λάβουν μέτρα για τη διασφάλιση της ελληνικής μειονότητας.

«Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα και δεν εκτιμάται ως ένα απλό, τυχαίο, γεγονός. Δυστυχώς βλέπουμε παρόμοια φαινόμενα, έκρηξης εθνικισμού από ορισμένες ακραίες ομάδες, που, δυστυχώς, επηρεάζονται από πολιτικές ιδεολογίες που έχουν στόχο να θέσουν πρόβλημα στην ελληνική μειονότητα της Αλβανίας. Τέτοια ενέργεια ήταν η τραγική δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα, αλλά και άλλες ενέργειες που καταδείχνουν μια εχθρική στάση (των Αλβανών προς τους Έλληνες). Για μας είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, ιδιαίτερα στις διμερείς μας σχέσεις, εμείς επιζητούμε να επικρατήσει ένα θετικό πνεύμα» είπε ο κ. Παπανδρέου.

Στην ερώτηση αν το περιστατικό αυτό θα έχει επιπτώσεις από την επίσημη Αθήνα στην πορεία της Αλβανίας προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας απάντησε:

«Είναι ένα σοβαρό ζήτημα για την πορεία της Αλβανίας, οι βαλκανικοί εθνικισμοί δεν βοηθούν τις χώρες που θέλουν να ακολουθήσουν μια ευρωπαϊκή πορεία και ο αλβανικός εθνικισμός έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στα γειτονικά κράτη αλλά προκάλεσε και τραύματα στους γειτονικούς λαούς.

»Εμείς, στην Ελλάδα, κάναμε μια σοβαρή προσπάθεια, να ενσωματώσουμε την πλειονότητα των Αλβανών στην ελληνική κοινωνία, ίσως υπήρξαν προβλήματα, ίσως πρέπει να συνεχιστεί ο αγώνας αυτός (της ενσωμάτωσης) με βασικό στοιχείο την αποφυγή των εθνικιστικών εξάρσεων.

» Η ελληνική μειονότητα, αποτελεί μια μειοψηφία που πρέπει να προστατευθεί από το Αλβανικό κράτος, από την άποψη των δικαιωμάτων της. Και αυτή είναι θέση της ελληνικής κυβέρνησης», τόνισε ο έλληνας πρωθυπουργός.











Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος