Τουρκία- Δημοψήφισμα: Μεγάλη νίκη του Ερντογάν

Σεπτέμβριος 13, 2010

Γιορτή της Δημοκρατίας χαρακτήρισε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη σημερινή μέρα, με δεδομένη την υπεροχή του "ναι" με ποσοστό 58% στο σημερινό δημοψήφισμα.


Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, η συμμετοχή στο δημοψήφισμα ήταν 77,5%, πράγμα που υπογράμμισε ιδιαίτερα ο Ερντογάν σχολιάζοντας το αποτέλεσμα.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε επίσης ότι "απόψε ηττήθηκε η αντίληψη που τάσσεται υπέρ των στρατιωτικών πραξικοπημάτων.
Ηττήθηκε η αντίληψη που αντιστέκεται στην αλλαγή και σε αυτά που θα επιφέρει η αλλαγή".

"Η ισχύς της εθνικής βούλησης θα εμποδίσει κάθε είδους βρώμικα σχέδια" είπε ο Ερντογάν και σημείωσε ότι "δεν πρόκειται για νίκη του κόμματός μας, αλλά για νίκη της Δημοκρατίας.

Δεν παρέλειψε όμως να τονίσει το εξής: "Ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης είχε χαρακτηρίστο δημοψήφισμα, ψήφο εμπιστοσύνης.

Είμαι περίεργος πώς θα χαρακτηρίσει τη διαδικασία από εδώ και πέρα".

Εκτός από την έγκριση της πρόσφατης τροποποίησης του συντάγματος, το αποτέλεσμα σημαίνει σημαντική νίκη για το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Ως προς την αντιπολίτευση, ο αρχηγός του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί σε γραπτή ανακοίνωσή του κατηγόρησε το κυβερνών για χρήση αθέμιτων μέσων κατά την εκστρατεία και ζήτησε τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών το συντομότερο δυνατό.

Οι εκλογές πρόκειται να γίνουν τον Ιούλιο του 2011, αν και ενδέχεται να επισπευσθούν κατά μερικούς μήνες.

Με το αποτέλεσμα αυτό ενισχύεται πολύ ο Ερντογάν, όχι μόνο με βάση την προοπτική των εκλογών, αλλά και υπό την έννοια της σύνταξης νέου συντάγματος που ευαγγελίζεται για μετά τις εκλογές.

Η αναθεώρηση του Συντάγματος που ψηφίστηκε σήμερα από τους τούρκους ψηφοφόρους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μέσων ενημέρωσης, έχει 26 τροπολογίες που περιορίζουν τις εξουσίες της δικαστικής ιεραρχίας και του στρατού, προπύργια του κοσμικού κράτους που βρίσκεται σε αντιπαλότητα με την ισλαμική-συντηρητική κυβέρνηση.

Η συνταγματική μεταρρύθμιση προβλέπει ότι ο αριθμός των μελών του Συνταγματικού Δικαστηρίου θα αυξηθεί από 11 σε 17, οι τρεις από τους οποίους θα διορίζονται από το Κοινοβούλιο, που ελέγχεται από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) που ασκεί την εξουσία από το 2002 .

Οι πολίτες μπορούν να προσφύγουν στο δικαστήριο αυτό για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αφού εξαντλήσουν όλα τα ένδικα μέσα.

Το Δικαστήριο μπορεί επίσης να κρίνει τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων και τους τέσσερις ανώτατους διοικητές τους υπό την ιδιότητα του ως Ανώτατο Δικαστήριο.
Τα μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου αρμόδιου για τον διορισμό και την προαγωγή των δικαστών και των εισαγγελέων, θα αυξηθούν από 7 σε 22, αλλά ο Υπουργός Δικαιοσύνης θα διατηρήσει την έδρα του, πολύ αμφιλεγόμενη, στους κόλπους του θεσμού αυτού, καθώς και ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου.

Το νέο κείμενο που τροποποιεί τον θεμελιώδη νόμο του 1982, που κληρονομήθηκε από τους στρατιωτικούς μετά το πραξικόπημα του 1980, και έχει ήδη αρκετές φορές τροποποιηθεί, προβλέπει την δικαστική κρίση, με πιο συστηματικό τρόπο, των στρατιωτικών εν καιρώ ειρήνης, για απόπειρα πραξικοπήματος.

Προβλέπει επίσης ότι οι στρατιωτικοί που αποστρατεύτηκαν, κυρίως για ισλαμισμό, μπορούν να ασκήσουν έφεση.

Τέλος, το κείμενο επιτρέπει τη δίκη των ηγετών του πραξικοπήματος της 12ης Σεπτεμβρίου του 1980.
Ωστόσο, υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με αυτό, καθώς οι νομικοί πιστεύουν ότι έχουν παραγραφεί τα αδικήματα των πραξικοπηματιών.

Το κείμενο αφαιρεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο το μονοπώλιο της απόφασης για τη διάλυση πολιτικών κομμάτων.

Το 2008, το ΑΚΡ είχε κινδυνεύσει να τεθεί υπό απαγόρευση για υπονόμευση του κοσμικού κράτους.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε τελικά να το στερήσει από μέρος των δημόσιων επιδοτήσεων του.

Η μεταρρύθμιση παρέχει νέα δικαιώματα στους εργαζομένους, όπως αυτό του να κάνουν συλλογικές διαπραγματεύσεις, δεν τους δίνει όμως και τη δυνατότητα να κάνουν απεργία.

Υπόσχεται τη θετική διάκριση υπέρ των ηλικιωμένων, την ισότητα των φύλων και την προστασία των παιδιών, και προβλέπει τη δημιουργία ενός διαμεσολαβητή."turkishgreeknews"