Ταχεία εξάπλωση του Ισλαμικού Βαχαμπισμού στα Βαλκάνια

‘Απειλή για τη σταθερότητα στην περιοχή από τις μουσουλμανικές βαχαμπιστικές ομάδες’





Σεπτέμβριος 19, 2010.


«Ο Βαχαμπισμός στα Δυτικά Βαλκάνια, εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς και οι βαχαμπιστικές ομάδες είναι η κύρια απειλή για τη σταθερότητα στην περιοχή και ιδιαίτερα στην περιοχή των Σκοπίων, της Βοσνίας Ερζεγοβίνης , της Κροατίας και του Μαυροβουνίου» αξιολόγησε ο διευθυντής της Βοσνιακής αστυνομίας, Ζλάτκο Μιλέτιτς, που συμμετείχε στη Διάσκεψη της Οχρίδας με θέμα την καταπολέμηση του Οργανωμένου Εγκλήματος και της αποσταθεροποίησης, όπως αναφέρει η σκοπιανή εφημερίδα ‘Ουτρίνσκι Βέσνικ’

Ο ομιλητής επεσήμανε ότι η έξαρση που παρατηρείται με τον Βαχαμπισμό ενδέχεται να επηρεάσει σοβαρά την Ευρώπη.

Ο Βαχαμπισμός που είναι μια συντηρητική σουνιτική ισλαμική σέκτα, βασίζεται στην ιδεολογία του Μωάμεθ ιμπν Αμπντ-αλ-Wahhab, και έχει καθιερωθεί στη Σαουδική Αραβία.

Έχει βρεί πρόσφορο έδαφος στους μουσουλμάνους των Βαλκανίων και ιδιαίτερα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, στο Σαντζάκ της Σερβίας, στο Κοσσυφοπέδιο και τελευταία έχει δημιουργήσει εστίες σε περιοχές των Σκοπίων, στο Μαυροβούνιο και το Κοσσυφοπέδιο.

Σύμφωνα με τον αναφερόμενο το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και δεν πρέπει να υποτιμάται από την ΕΕ.

Εξάλλου ο διευθυντής της Κροατικής Αστυνομίας, Όλιβερ Γκρέμπις τόνισε ότι το πρόβλημα των Βαχαμπιστικών ομάδων θα επεκταθεί τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια σε περισσότερες μουσουλμανικές περιοχές και οι αστυνομικές δυνάμεις δεν είναι προετοιμασμένες για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο διευθυντής δημόσιας ασφάλειας των Σκοπίων, Λιούπκο Τοντορόφσκι δήλωσε ότι πράγματι υπάρχουν κάποιες ριζοσπαστικές δραστηριότητες στα Σκόπια, αλλά δεν έχουν αξιολογηθεί ως εγκληματικές, ώστε να θέτουν σε κίνδυνο της ασφάλεια της χώρας.

Όπως τονίστηκε το πρόβλημα των ακραίων ισλαμιστικών ομάδων πιθανόν να δημιουργηθεί στο Κοσσυφοπέδιο :

«Εμείς έχουμε ενδείξεις ότι τα πάντα μπορεί να συμβούν, ακόμη και αν το Κοσσυφοπέδιο είναι μια νέα χώρα, η σταθερότητα που υπάρχει είναι ακόμη έυθραστη. Στο Κοσσυφοπέδιο πρέπει να δημιουργηθούν ισχυρά θεσμικά όργανα, τα οποία θα αποκαλύψουν τις εγκληματικές πράξεις που διενεργούνται στους πολίτες και στους εκεί πολιτικούς.

»Στο τμήμα με τη Βουλγαρία και την Αλβανία έχουμε εφαρμόσει κοινές περιπολίες και δεν μπορεί να προκληθεί αποσταθεροποίηση» δήλωσε ο Λιούπκο Τοντορόφσκι, ο οποίος ανέλαβε την προεδρία της Ένωσης των Διευθυντών της Αστυνομίας στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ο Βαχαρμπισμός είναι η "νούμερο ένα" απειλή των χωρών που έχουν μουσουλμανικό πληθυσμό σε περιοχές των Βαλκανίων.

Όπως αναφέρθηκε οι περισσότερες από τις χώρες της Ένωσης έχουν ένα κοινό πρόβλημα με το λαθρεμπόριο όπλων, την παράνομη μετανάστευση, τα ναρκωτικά.

«Το οργανωμένο έγκλημα δεν έχει σύνορα και οι εγκληματικές ομάδες συνεργάζονται πολύ καλά στην περιοχή» ήταν ένα από τα συμπεράσματα του φόρουμ της Οχρίδας.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος