Σκόπια: «Η Πορτογαλία υποστηρίζει την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ»

Σεπτέμβριος 1, 2010



Σκόπια.

Η Πορτογαλία παρέχει την πλήρη υποστήριξή της στα Σκόπια, ώστε να ενταχθούν την Ευρωατλαντική οικογένεια, δήλωσε από τα Σκόπια ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της χώρας αυτής, Πέδρο Λούτριε.

Ο πορτογάλος πολιτικός που επισκέφθηκε τα Σκόπια, με αφορμή την ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Βάσκο Ναουμόφσκι και τον υπουργό Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλοσόσκι.

Ο Λούτριε, σύμφωνα με την εφημερίδα «Вечер» επεσήμανε στις δηλώσεις του, ότι η πΓΔΜ έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούν στην εκπλήρωση των κριτηρίων για ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Τόνισε, μάλιστα, ότι η μείωση του ενδιαφέροντος των πολιτών κατά 6 τοις εκατό – σύμφωνα με την πρόσφατη δημοσκόπηση- για ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ, είναι σε άμεση συνάρτηση με την οικονομική κρίση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Όσον αφορά, εξάλλου, τις δηλώσεις του Σλοβένου προέδρου, Ντανίλο Τούρκ, ότι τα Δυτικά Βαλκάνια κακώς έχουν ως εθνική προτεραιότητα την ένταξή τους στην ΕΕ, ο πορτογάλος πολιτικός τόνισε ότι η γεωγραφική επέκταση στις ανατολικές χώρες δεν αποτελεί μέρος της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, εντούτοις όμως, είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος της γενικότερης πολιτικής.

Στην συνάντησή του, εξάλλου, με τον σκοπιανό υπουργό Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλοσόσκι, συζητήθηκαν θέματα σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως ανακοινώθηκε, εμβάθυνση του πολιτικού διαλόγου, βελτίωση της οικονομικής συνεργασίας καθώς και η υποστήριξη της Πορτογαλίας στην έναρξη των διαπραγματεύσεων της πΓΔΜ με την Ευρωπαϊκή Ένωση.



Τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, θα ανοίξει ένα υποκατάστημα του πορτογαλικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, το οποίο θα ενισχύσει την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος