Παπανδρέου και Ιβάνοφ: «Να προετοιμάσουμε τους λαούς μας για την λύση του ονόματος»…



Σεπτέμβριος 23, 2010.

Μόλις πριν από λίγο ανακοινώθηκε στα σκοπιανά μέσα ενημέρωσης η πραγματοποίηση της συνάντησης του σκοπιανού προέδρου, Γκεόργκι Ιβάνοφ με τον έλληνα πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, στη Νέα Υόρκη.

Η συνάντηση έγινε αργά το απόγευμα και διήρκησε περίπου είκοσι λεπτά ‘κεκλεισμένων των θυρών’.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες οι δύο ηγέτες εκτίμησαν ότι θα ακολουθήσει μια πολύ ευαίσθητη περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα και η πΓΔΜ θα συνεχίσουν την αποστολή μηνυμάτων, τα οποία θα περιέχουν θετικά στοιχεία για την οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Ο Ιβάνοφ και ο Παπανδρέου συμφώνησαν να συζητήσουν κάποιες από τις προτάσεις του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, αλλά θα πρέπει, πρώτιστα, οι δύο χώρες να προχωρήσουν αρκετά, μέχρι να θέσουν την πρόταση τους, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο πρόεδρος των Σκοπίων τόνισε ότι η αναφορά που γίνεται για το Σύνταγμα, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το θέμα της ονομασίας, είναι ένα ευαίσθητο θέμα για την πΓΔΜ και πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές οφείλουν να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις επίσημες θέσεις που προέβαλαν στην πρόσφατη περίοδο.



Οι δύο ηγέτες δεν μπήκαν στην ουσία του προβλήματος, επειδή εκκρεμεί η πρόταση του Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος θα την υποβάλει τη στιγμή που θα αισθανθεί ότι δεν θα απορριφθεί από τις δύο πλευρές.

Οι δύο συνομιλητές, εξάλλου, συμφώνησαν ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την εξεύρεση λύσης στο όνομα της χώρας, αλλά τονίστηκε ότι οι λαοί των δύο χωρών πρέπει να ετοιμαστούν για το διακανονισμό του ονόματος.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός στη διάρκεια της συνομιλίας, είπε ότι, οι τοπικές εκλογές στην Ελλάδα, δεν αποτελούν εμπόδιο στην εξεύρεση λύσης.





Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος