Σερβία: «Κακό μήνυμα ο πανηγυρισμός των Βοσνίων/Σερβίας για νίκη Τουρκίας»…

Βελιγράδι -Glas javnosti- 13 Σεπτεμβρίου 2010.



Το αποτέλεσμα του παιχνιδιού της Κωνσταντινούπολης, όπου η σερβική ομάδα μπάσκετ ηττήθηκε από την τουρκική,  έφερε αναστάτωση μέσα στη  Σερβία, αλλά και πέραν αυτής, αφού  μετατράπηκε σε…θρίλερ.

Στο Κοσσυφοπέδιο κόντεψαν να σκοτωθούν οι Αλβανοί με τους Σέρβους, στην πόλη Μιτρόβιτσα, όταν οι πρώτοι πανηγύριζαν για τη νίκη της Τουρκίας.

Το ίδιο συνέβη και στη Βοσνιακή κοινότητα της δυτικής περιοχής Σαντζάκ της Σερβίας, όπου Βόσνιοι βγήκαν στους δρόμους και πανηγύριζαν για τη νίκη της Τουρκίας κατά της Σερβίας, στέλνοντας ένα πολιτικό μήνυμα προς το Βελιγράδι.

Ο αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου της Δημοκρατίας της Σερβίας, Μέχο Ομερόβιτς, δήλωσε σήμερα ότι ο εορτασμός των κατοίκων του Νόβι Παζάρ υπέρ των Τούρκων, αποτελεί ένα σοβαρό γεγονός το απαιτεί μεγαλύτερη προσοχή του κράτους στην αντιμετώπιση των κοινωνικο-οικονομικών θεμάτων της περιοχής.

Ο Ομερόβιτς που είναι μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Σερβίας, αναφέρει ότι οι εικόνες πανηγυρισμού των Βοσνίων στους δρόμους του Νόβι Παζάρ, με τη νίκη της εθνικής ομάδας της Τουρκίας επί της σερβικής, είναι ένα «κακό μήνυμα» προς όλους τους πολίτες της Σερβίας.

«Δεν είναι δικαιολογία ότι μερικοί παίκτες από την περιοχή του Σαντζάκ έπαιζαν στην ομάδα της Τουρκίας.Και παρά το ότι βγήκαν στο δρόμο να πανηγυρίσουν μερικές εκατοντάδες Βόσνιοι, που δεν αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των Βοσνίων, δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια μας, στο γεγονός ότι υπάρχει ένα πρόβλημα», δήλωσε ο Ομερόβ ιτς προς το πρακτορείο Tanjug.

Δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι κανείς πολίτης « δεν πρέπει να είναι κατά του κράτους, στο οποίο γεννήθηκε και στο οποίο βιώνει».

Το σερβικό πρακτορείο εξηγεί ότι η αντίδραση των Βοσνίων του Νόβι Παζάρ να γιορτάσουν τη ήττα της Σερβίας στους δρόμους της πόλης οφείλεται στην κακή οικονομική κατάσταση που διέρχονται οι κάτοικοι της περιοχής.





Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος