ΥΠΕΞ Σκοπίων: Όμηροι οι Έλληνες πολιτικοί εθνικιστικών κύκλων …








Σεπτέμβριος 5, 2010.

«Η Ελλάδα με τη ρητορική της, αναφέρεται στη διαπραγμάτευση της διαφοράς που έχει με το συνταγματικό όνομά μας, στην ουσία όμως, όπως στην πράξη διαπιστώνεται, η Ελλάδα επιδιώκει να συζητήσει τη ‘μακεδονική’ ταυτότητα και το συνταγματικό μας όνομα, ενώ τα ζητήματα ύπαρξης ή όχι μειονότητας μέσα στην ελληνική κοινωνία θεωρούνται ταμπού», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Αντόνιο Μιλοσόσκι.

«Πιστεύω ότι τα ταμπού αυτά αποτελούν ελληνική κληρονομιά του Ψυχρού Πολέμου, η οποία μεταδόθηκε στους έλληνες πολιτικούς που απαρτίζουν ένα μεγάλο μέρος της εθνικιστικής πολιτικής και τους κρατούν όμηρους στο ζήτημα αυτό μετά το 1991-92. Υπάρχουν πρακτικά προβλήματα και αναλογιζόμαστε πόσο μακριά θα μας οδηγήσουν στην επίλυση του προβλήματος» δήλωσε ο επικεφαλής της σκοπιανής διπλωματίας σε εβδομαδιαίο συνέντευξή του στο ‘Ράδιο Σλόμποντνα Εβρόπα’- «Радио Слободна Европа».

Σε σχέση, μάλιστα, με τις προσθέσεις στο όνομα της λέξης ‘του Βαρδάρη’ ή ‘Δημοκρατία του Βαρδάρη’, ο σκοπιανός υπουργός είπε ότι αυτές οι ονομασίες είναι εικασίες των ελληνικών διπλωματικών πηγών καθώς και των ελληνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης.

«Πολύ συχνά ελληνικοί κύκλοι κάνουν προσπάθειες επιβολής ή προώθησης ορισμένων αποφάσεων, σύμφωνα με το ελληνικό σχέδιο για το ‘εθνικό όνομα της Μακεδονίας’, αλλά για εμάς είναι πολύ σημαντικό σε κάθε περίπτωση να βλέπουμε την πραγματικότητα. Υπάρχει η ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας’, ο ‘μακεδονικός’ λαός και η αξιοπρέπεια των πολιτών. Ίσως ένα δημοψήφισμα στο οποίο θα συμμετάσχουν όλοι οι πολίτες, να δοθεί λύση στην επίλυση του διμερούς αυτού προβλήματος» δήλωσε ο Μιλοσόσκι.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος