Σερβική εφημερίδα: «Δείχνει» ανάμειξη Δύσης στους Βόσνιους της Σερβίας




Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Στα τελικά του παγκοσμίου πρωταθλήματος καλαθοσφαίρισης οι Βόσνιοι που ζουν στη Σερβία επευφημούσαν την Τουρκία που νίκησε τη Σερβία, αναφέρεται από το περιβάλλον μουφτή  της πόλης, Μουαμέρ Τζουκόρλιτς.

Πολλοί πιστεύουν ότι στην ξαφνική αγάπη των Βοσνίων για την Τουρκία, ενέχεται δάκτυλος της Δύσης, για την αποσταθεροποίηση της Σερβίας, τη στιγμή που υπάρχει ανοικτή η επίλυση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου. Οι Σέρβοι αξιωματικοί, πάντως, αποφεύγουν να συζητήσουν το θέμα αυτό. Κανείς από την επίσημη πολιτεία της Σερβίας, άλλωστε,  δεν αντέδρασε στις προφανείς σκαναδαλώδεις , ανατρεπτικές πρακτικές. Οι μόνοι που αντέδρασαν ήταν οι οι Βόσνιοι πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένων του υπουργού Ρασίμ Λιαγίς και του βουλευτή Μέχο Ομέροβιτς, σημειώνει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Η νεολαία του Νόβι Παζάρ βγήκαν στους δρόμους της πόλης και πανηγύριζε με τη νίκη της Τουρκίας εναντίον της Σερβίας, φωνάζοντας υπέρ της Τουρκίας. Και αυτό δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό, όπως είπε ο εκπρόσωπος της ισλαμικής κοινότητας της Σερβίας , Σαμίρ Ταντίρ, που τόνιζε ότι και ο ίδιος ζητωκραύγαζε για την Τουρκία εναντίον της Σερβίας.

Ο Ταντίρ θα διευκρινίσει ότι ο πανηγυρισμός των Βοσνίων της Σερβίας υπέρ της Τουρκίας, οφείλεται πρώτον στο ότι πέντε παίκτες (μουσουλμάνοι)  της Τουρκίας κατάγονταν από την περιοχή του Σαντζάκ (Σερβία) και δεύτερον και σημαντικότερο είναι ότι ο Βόσνιοι καταπιέζονται στη Σερβία και δεν απολαμβάνουν πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, θα πει ο Τάντιρ, συγκρίνοντας τους Βόσνιους στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη αλλά και στο κράτος της Κροατίας.

Σαν παράδειγμα, μάλιστα, έθεσε ότι ο Jahovic Mirsad, παίκτης της καλαθοσφαίρισης, αναγκάστηκε να πάει στην Τουρκία και να παίξει με την Εθνική ομάδα, γιατί εδώ δεν είχε αυτήν την ευκαιρία.

Ο εκπρόσωπος της Ισλαμικής Κοινότητας της Σερβίας, έθεσε και άλλα παραδείγματα παικτών Βόσνιων που δεν βρίσκουν ευκαιρίες στη Σερβία και καταφεύγουν στην Τουρκία για ακολουθήσουν την καριέρα του καλαθοσφαιριστή.

Παρά τις καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εθνικών δικαιωμάτων – γράφει η εφημερίδα ‘ALO!’-, οι Βόσνιοι είναι η μόνη μειονότητα που εκπροσωπείται στην σερβική κυβέρνηση και έχουν τους δικούς τους υπουργούς –τον Ρασίμ Ljajić και τον Σουλεϊμάν Ugljanin- που και οι πρόεδροι των δύο κυριότερων κομμάτων των Βοσνίων.

Στο Βελιγράδι, εξάλλου, ο Μουφτής Muhammad Jusufspahic, δήλωσε στο "Alo!": « Ήταν ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα τίποτε περισσότερο. Ήθελα να νικήσουμε την Αμερική και φυσικά την Τουρκία. Ήταν ένας αγώνας. Εγώ, προσωπικά, είδα ότι ορισμένοι Σέρβοι επευφημούσαν υπέρ της Λιθουανίας που έπαιζε εναντίον της Σερβίας. Το θετικό είναι ότι φθάσαμε στον τελικό, τίποτε περισσότερο».

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος