Αλβανική Εφημερίδα: «Αλβανοί Τιράνων και Πρίστινας πιέζουν για το όνομα των Σκοπίων»




Σεπτέμβριος 30, 2010.

Προτάσεις θέτουν, η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο, μέσω του αλβανικού κόμματος των Σκοπίων, ‘Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση’ το οποίο, μάλιστα, παροτρύνουν να είναι πιο ενεργό και πιεστικό προς τους κυβερνητικούς αξιωματούχους των Σκοπίων για την επίλυση του θέματος της ονομασίας για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Το πρόβλημα, διαφαίνεται, πως δεν είναι μόνον μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων και δεν πρέπει να αφήνεται στις αποφάσεις του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι, σημειώνει η αλβανόφωνη εφημερίδα «Κόχα Έρε».

Το πρόβλημα, επίσης, δεν επαφίεται στο μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα των Σκοπίων, που αναφέρθηκε, αλλά αφορά και όλα τα άλλα αλβανικά κόμματα που μέχρι πρότινος αποτελούσαν μέρος του κυβερνητικού συνασπισμού.

Πολιτικοί αναλυτές του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας εκτιμούν ότι δεν μπορεί να ‘βγει’ το αλβανικό κόμμα των Σκοπίων που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό και να θέσει θέμα επίλυσης του προβλήματος του ονόματος. Μπορεί, όμως, να υπενθυμίσει στο κόμμα του Γκρουέφσκι, τις υποχρεώσεις που έχει, για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ειδικά για τους Αλβανούς της χώρας, που πρέπει να αντιμετωπίζονται με ίσους κανόνες και ίσα δικαιώματα με τους σκοπιανούς.

Ο Κοσσοβάρος αναλυτής, Mentor Tahiri, δήλωσε ότι μέχρι τώρα κατά κανόνα ο αλβανικός παράγοντας – και όχι μόνο το κόμμα του Αχμέτι- (που αναφέρθηκε πιο πάνω)- κρατούσε μια πολύ παθητική στάση, λόγω έλλειψης θάρρους να προτείνει συγκεκριμένες λύσεις.

«Δυστυχώς μέχρι τώρα, έχουν χάσει τα αλβανικά κόμματα την ευκαιρία να παρουσιάσουν στη διεθνή κοινότητα τη σημερινή πραγματικότητα της ‘Μακεδονίας’, και εννοώ την πολυεθνική δημογραφική σύνθεση της .

»Υποθέτω ότι έχουν χαθεί και οι ιδανικές συνθήκες γιατί μια μεγαλύτερη παρέμβαση των Αλβανών στο πρόβλημα της ονομασίας θα ανάγκαζε τους διεθνούς εταίρους στην τελική επίλυση του ονόματος, αφού θα λάμβαναν με σεβασμό και συναίνεση την βούληση των Αλβανικού στοιχείου στην πΓΔΜ», δήλωσε ο Ταχίρι.

Ο πολιτικός αναλυτής, εξάλλου, από την Αλβανία, Αλεξάνταρ Σίπα, δήλωσε ότι ο ηγέτης του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος, Αλί Αχμέτι, πρέπει να αυξήσει την πίεση στην επίλυση του ζητήματος αυτού και σε ιδιαίτερη περίπτωση να οργανώσει ένα πολιτικό-διπλωματικό συμβούλιο.

Επιπρόσθετα ο εκτελεστικός διευθυντής του «Κέντρου Μελετών Χερσονήσου του Αίμου» στην Πρίστινα, Φαντίρ Λεπάγια, δήλωσε ότι: « Ενώ οι Αλβανοί δεν έχουν πρόβλημα με την ταυτότητα, τουλάχιστον αυτοί των Σκοπίων, δυστυχώς δεν συμβαίνει το ίδιο με τους Σκοπιανούς οι οποίοι επιλέγουν μια οδό που επιδεινώνει τις σχέσεις τους με τους Αλβανούς.

»Το μήνυμα που πρέπει να στείλουν οι Αλβανοί, είναι ότι θέλουν να οικοδομήσουν μια κοινωνία οργανωμένη από τις δύο κύριες κοινότητες με άρτια εσωτερική οργάνωση και για τις δύο. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να είναι η συνδρομή της διεθνούς κοινότητας. Οι Αλβανοί θέλουν να είναι ελεύθεροι και ίσοι και δεν είναι προς το συμφέρον τους να βρίσκονται έξω από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος