Αλβανόφωνη “ Lajme”: 47 % υπέρ πρόωρων εκλογών αν δεν λυθεί το θέμα της ονομασίας



Σεπτέμβριος 29, 2010

Η πλειοψηφία των Αλβανών πολιτών στην πΓΔΜ δεν υποστηρίζει την πολιτική του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι. Αυτό είναι το συμπέρασμα της έρευνας που διεξήχθη από την καθημερινή εφημερίδα των Σκοπίων «Ντνέβνικ», γράφει σήμερα η αλβανόφωνη ‘Λάιμ’.

Σε αντίθεση με τους Αλβανούς, οι υπόλοιποι πολίτες πιστεύουν στην πολιτική Γκρουέφσκι σε ποσοστό 58 τοις εκατό. Ωστόσο, οι περισσότεροι ερωτηθέντες- ποσοστό 47%- τάσσονται υπέρ διεξαγωγής πρόωρων εκλογών το Νοέμβριο, αν δεν επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας, ενώ κατά των πρόωρων εκλογών τάσσεται το 38 τοις εκατό των ερωτηθέντων.

Σύμφωνα με την έρευνα, η πΓΔΜ έχει απομακρυνθεί από την προοπτική ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, σε σύγκριση με την περίοδο, πριν από την έλευση στην εξουσία, του συνασπισμού της παρούσας κυβέρνησης.

«Περίπου το 60 τοις εκατό των Αλβανών δεν υποστηρίζει την πολιτική που εφαρμόζει ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρουέφσκι» δήλωσε ο εκδότης του «Ντνέβνικ» Σάσο Κοκαλάνοφ.

Το 54 τοις εκατό, εξάλλου, των ερωτηθέντων, πιστεύει ότι τα τέσσερα τελευταία χρόνια, η ζωή τους έγινε χειρότερη.

Στο μεταξύ μεγάλη εμπιστοσύνη απολαμβάνει το αλβανικό κόμμα Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση ( Bashkimi Demokratik për Integrim -BDI) αφού λαμβάνει ποσοστό 10 τοις εκατό των συνολικών ψηφοφόρων της πΓΔΜ.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος