Σκόπια: Το κόμμα του Γκρουέφσκι γιόρτασε τα 117 χρόνια του VMRO


Οκτώβριος 25, 2010.

Σκόπια

Αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης και της Κυβέρνησης, κατέθεσαν λουλούδια στα μνημεία των επαναστατών, Γκότσε Ντέλτσεφ και Γκρούεφ Ντάμε, στην πλατεία Μακεδονία, της πόλης των Σκοπίων, με την ευκαιρία της επετείου της ίδρυσης της οργάνωσης VMRO.

«Σήμερα τιμούμε τους (σλαβο-)Μακεδόνες επαναστάτες και την ημέρα του (σλαβο-) Μακεδονικού επαναστατικού αγώνα. Για την ανεξαρτησία της Μακεδονίας έπεσαν χιλιάδες μαχητές της ελευθερίας, συμπεριλαμβανομένων και των επαναστατών που ήταν μέλη της Εσωτερικής Μακεδονικής Επαναστατικής Οργάνωσης, που ιδρύθηκε πριν από 117 χρόνια. Τα επαναστατικά ιδεώδη που καθιερώθηκαν στη διάρκεια αυτής της περιόδου και στη συνέχει ακολουθήθηκαν από τις ερχόμενες γενιές και τους αγωνιστές της ελευθερίας παραμένουν πολύτιμα και σήμερα που οι (σλαβο -)Μακεδόνες με σεβασμό σέβονται και εργάζονται για τον ίδιο σκοπό», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βάσκο Ναουμόφσκι, καταθέτοντας λουλούδια στα μνημεία.

Στην εκδήλωση που έγινε στα Σκόπια παρέστησαν προσκεκλημένοι μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ από την αντιπολίτευση δεν παραβρέθηκε κανείς, ούτε από τους σοσιαλιστές, ούτε από τα αλβανικά κόμματα.

Σύμφωνα με το σκοπιανό δημοσίευμα την ημέρα αυτή (συγκεκριμένα στις 23 Οκτωβρίου του 1893) στο σπίτι του βιβλιοπώλη της Θεσσαλονίκης του Ιβάν Χατζή Νικόλοφ, έξι άτομα ( Βούλγαροι , λένε οι βούλγαροι ιστορικοί – ‘Σλαβομακεδόνες’, λένε οι σκοπιανοί) συγκεντρώθηκαν να συμφωνήσουν σχετικά με το σχηματισμό του εμβλήματος και της σημαίας του μακεδονικού αγώνα για την ελευθερία.

Ιδρύθηκε, έτσι, η Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση- ΕΜΕΟ, γνωστή ως VΜRO, από τους Δρ Χρήστο Τατάρτσεφ, Ντάμε Γκρουέφ, Πέταρ Ποπ Άρσοφ, Ιβάν Χατζή Νικόλοφ, Αντόν Δημητρόφ και Χρήστο Μποτάνσιεφ.

Ο σχηματισμός της οργάνωσης αυτής σήμαινε την οργάνωση του σλαβομακεδονικού επαναστατικού κινήματος, σημειώνει η σκοπιανή «Kajgana».

(σ.σ. Οι Βούλγαροι, από την άλλη πλευρά, δηλώνουν ότι η οργάνωση αυτή ιδρύθηκε από τους αναφερόμενους, πιο πάνω, βουλγαρομακεδόνες. Είναι μια ατέλειωτη ιστορική διαμάχη των σλαβομακεδόνων και των βουλγαρομακεδόνων- των Βουλγάρων, δηλαδή που κατάγονταν από τη γεωγραφική Μακεδονία).



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος