Σερβία: Η ενθρόνιση του 45ου Σέρβου Πατριάρχη




Οκτώβριος 3, 2010

Με πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας θα πραγματοποιηθεί σήμερα η ενθρόνιση του επικεφαλής της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, γράφει πρωτοσέλιδα η σερβική εφημερίδα ‘Αλό’.

Η ενθρόνιση του νέου Πατριάρχη θα γίνει σήμερα στις 10:00 το πρωί, στην εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, της πατριαρχικής μονής του Πεκίου στο Κοσσυφοπέδιο, με την παρουσία 2.200 ανδρών, κυρίως Ιταλών, ειδικών δυνάμεων της Ιταλικής Αστυνομίας –Carabinieri.

«Τόσα πολλά μέτρα ασφαλείας στο Κοσσυφοπέδιο δεν έχουν παρθεί από το τέλος των Νατοϊκών βομβαρδισμών και της επίθεσης των διεθνών στρατευμάτων, από το φόβο πιθανόν προκλήσεων από το αλβανικό στοιχείο», γράφει η εφημερίδα.

Ο επικεφαλής της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας έφτασε χθες, γύρω στο μεσημέρι, στο Πατριαρχείο του Πεκίου, συνοδευόμενος από τον επίσκοπο Θεοδόσιο της Λιουμπιάνας και οι καμπάνες ήχησαν με την άφιξή του.

Στην είσοδο του Πατριαρχείου, την Αγιότητά του, υποδέχθηκε με ικανοποίηση η ηγουμένη Φεβρωνία και έγινε, επίσης, δεκτός από τον Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παράκτιων περιοχών, καθώς και από μοναχούς από τη μονή Χιλανδαρίου του Αγίου Όρους.

Ο Ειρηναίος είναι ο 45ος Σέρβος Πατριάρχης. Θα ενθρονιστεί στο πατριαρχικό θρόνο όπως παραδοσιακά γίνεται εδώ και αιώνες.

Ο αυθεντικός παμπάλαιος μαρμάρινος θρόνος που βρίσκεται στη μοναστική εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, έχει διατηρηθεί, αλλά στη θέση του έχει τοποθετηθεί μια νέος ξυλόγλυπτος, στον οποίο θα καθίσει ο Πατριάρχης Ειρηναίος.

Βιογραφία


Ο Πατριάρχης Ειρηναίος γεννήθηκε το 1930 στο χωριό Vidova της επαρχίας Čačka, με το εγκόσμιο όνομα Μίροσλαβ Γκαβρίλοβιτς. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο και στη συνέχεια στο γυμνάσιο του Σάσακ, στη θεολογική σχολή του Πρίζρεν του Βελιγραδίου. Χειροτονήθηκε μοναχός το 1959 στο μοναστήρι του Ρακόβιτσα και στη συνέχεια έλαβε το μοναχικό όνομα Ειρηναίος.

Μεταπτυχιακές σπουδές έκανε στην Αθήνα. Ήταν επίσκοπος στην πόλη Νις από την 22α Ιανουαρίου του 1975.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος