Σεράγεβο: Η Χίλαρι Κλίντον υποστηρίζει την ένταξη της Β/ Ε σε ΝΑΤΟ και ΕΕ

Οκτώβριος 12, 2010.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, που επισκέπτεται επίσημα τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη, τόνισε ότι η χώρα απαιτεί μια ηγεσία η οποία θα είναι πρόθυμη για συμβιβασμό. Τόνισε ο λαός πρέπει να απορρίψει τις ψεύτικες υποσχέσεις και τα εθνικιστικά προγράμματα που εξυπηρετούν μόνον προσωπικές φιλοδοξίες και τάχθηκε υπέρ μια σταθερής και ευημερούσας κατάστασης που θα σβήσει το παλαιό κλίμα των εχθροπραξιών.

Η επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ, στην ομιλία της σήμερα στο Σεράγεβο, τόνισε προς τα μέλη της προεδρίας την ετοιμότητα των ΗΠΑ να βοηθήσουν στην Ευρω-Ατλαντική ενσωμάτωση της χώρας και επεσήμανε ότι οι αρχές της χώρας πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το στόχο αυτόν.

Η Κλίντον είπε ακόμη, ότι η πλήρης ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι προς το συμφέρον των πολιτών της Β/Ε και υπενθύμισε ότι οι αρχές της χώρας πρέπει να συνειδητοποιήσουν τις μεταρρυθμίσεις, στις οποίες πρέπει να προβούν ώστε να εκπληρωθούν οι απαραίτητοι όροι και υποχρεώσεις.

Η αμερικανίδα ΥΠΕΞ είπε επίσης, ότι μεταφέρει μήνυμα της κυβέρνησης των ΗΠΑ που αναφέρεται την ένθερμη υποστήριξη στην ευρωπαϊκή και βορειοατλαντική ολοκλήρωση της περιοχής καθώς και την προθυμία  των ΗΠΑ, να συνεργαστούν με τις τοπικές αρχές για τη δημιουργία ενός θετικού και σταθερού μέλλοντος.

Τέλος, επιβεβαίωσε την δέσμευση της Ουάσιγκτον, να βοηθήσει τη χώρα σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο και εξέφρασε την προσδοκία για σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης που θα έχει καθαρό προσανατολισμό ένταξης της Β/Ε στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος