Σερβία : Ανακαλύφθηκε προϊστορικός τάφος των αρχαίων Δαρδάνων




Οκτώβριος 18, 2010. (Βαλκανικός Πολιτισμός)


Πριν από λίγες ημέρες Σέρβοι αρχαιολόγοι στη διάρκεια ανασκαφής, σε αναχώματα της περιοχής Προύζνιου, της επαρχίας Πέστερ, ανακάλυψαν τρεις λάρνακες με τέσσερις σκελετούς που ανάγονται στην προϊστορική εποχή.

Ο διευθυντής του μουσείου ‘Ras’, της πόλης Νόβι Παζάρ, Dragica Premović-Aleksic, δήλωσε, στη σερβική εφημερίδα “Alo”, ότι τα αποτελέσματα των ερευνών τους υπερέβησαν των προσδοκιών τους.

« Ηρθαμε στο χώρο αυτόν να διερευνήσουμε ένα μεσαιωνικό λοφίσκο στην τοποθεσία που ονομάζεται Vlaško, όπου υπήρχε ένα μεσαιωνικό νεκροταφείο. Οι χωρικοί είχαν εντοπίσει επιτάφιες στήλες. Ωστόσο κατά της διάρκεια της έρευνας διαπιστώθηκε ότι οι τάφοι ανήκουν στην προϊστορική εποχή, είναι της εποχής του Χαλκού».

Σύμφωνα με πληροφορίες του αρχαιολόγου οι τάφοι ανήκουν στη φυλή των Δαρδάνων, μια από τις αρχαιότερες φυλές που κατοικούσαν στη Βαλκανική Χερσόνησο και « είναι ο αρχέγονος λαός ο οποίος κατοικούσε στην περιοχή μας την προϊστορική εποχή».

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, οι Δάρδανοι έκαιγαν το νεκρό και στη συνέχει μαζεύανε την τέφρα και τα οστά του νεκρού και τα τοποθετούσαν σε ειδικά αγγεία από πηλό.

Δίπλα στους προϊστορικούς τάφους, υπάρχουν και άλλοι νεώτεροι του 17ου αιώνα που ανήκουν σε Σέρβους της περιοχής.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος