Αλβανοί Σκοπίων: «Να ζητήσει συγνώμη η Σερβία»




Οκτώβριος 16, 2010

Εκατοντάδες Αλβανοί παρακινούμενοι από την οργάνωση των Σκοπίων «Ξύπνα», προέβησαν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας για το κάψιμο της αλβανικής σημαίας από τους Σέρβους χούλιγκαν, διαδηλώνοντας ειρηνικά και με αξιοπρέπεια έξω από τη σερβική Πρεσβεία στα Σκόπια, γράφει χαρακτηριστικά το " Άλσατ " στη σλαβόφωνη έκδοσή του.

Οι διαδηλωτές αυτοσχεδίασαν ότι έπαιζαν ποδόσφαιρο, έξω από την πρεσβεία, και τελικά ανάρτησαν τη σημαία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, υπενθυμίζοντας ότι με την σερβική ενέργεια να κάψουν την αλβανική σημαία, έκαψαν και τις πιθανότητες ένταξής τους σε αυτούς τους διεθνούς ισχυρούς οργανισμούς.

«Η Σερβία εξακολουθεί να ασχολείται με την πολεμική μηχανή της, χωρίς διάλογο, με τη βία, χωρίς συνεργασία, με την βαρβαρότητα, χωρίς πολιτισμό και με απειλές που δεν είναι καθόλου ειρηνικές» δήλωσε ο Ισμαήλ Κρίφσα, από το πολιτικό κίνημα ‘Ξύπνα’.

Οι διαμαρτυρόμενοι μπροστά από τη σερβική Πρεσβεία στα Σκόπια ζήτησαν από το σερβικό κράτος να ζητήσει συγνώμη από όλους του Αλβανούς, ανεξάρτητα σε ποιο κράτος ανήκουν.

«Συγκεντρωθήκαμε σήμερα μπροστά από το διπλωματικό γραφείο του σερβικού κράτους, στα Σκόπια, να τονίσουμε ότι δεν ανεχόμαστε την προσβολή για το κάψιμο της αλβανικής σημαίας, αποδεικνύοντας ότι τα επτά εκατομμύρια των Αλβανών που ζουν εδώ στην περιοχή, είμαστε ενωμένοι και μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες. Ως εκ τούτου πιστεύουμε ότι το σερβικό κράτος θα πρέπει να ζητήσει αμέσως συγνώμη από όλους του Αλβανούς για τις απεχθείς πράξεις των πολιτών του», δήλωσε ο Κνίφσα.

Η διαμαρτυρία τελείωσε ειρηνικά χωρίς να γίνουν έκτροπα, σημειώνει το σκοπιανό κείμενο.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος