Σκόπια: Τεράστιο πρόβλημα η παραβατικότητα ανηλίκων

Οκτώβριος 9, 2010.

Σκόπια.

3.000 παιδιά στη χώρα έρχονται ετησίως σε σύγκρουση με το νόμο και 22.000 συνολικά καθορίζονται ως επικίνδυνα για το κοινωνικό σύνολο, επισημαίνει η σκοπιανή τηλεόραση ‘Α1’.

Για τη μείωση αυτών των εντυπωσιακών στοιχείων η UNICEF και η Ευρωπαϊκή Ένωση, διοργάνωσαν στα Σκόπια ανοικτή συζήτηση για να βρεθεί λύση σ’ αυτό το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα.

Ο αντιπρόσωπος της ΕΕ στα Σκόπια, Έρβαν Φουέρε προειδοποίησε ότι η χώρα χρειάζεται άμεση αλλαγή στο δικαστικό της σύστημα.

«Η ανεξαρτησία και η αποτελεσματικότητα της δικαστικής διαδικασίας είναι το κλειδί για την εξασφάλιση ενός αποτελεσματικού συστήματος δικαιοσύνης» είπε ο Φουέρε και επεσήμανε ακόμη τη συνέχιση της διαδικασίας των μεταρρυθμίσεων στη δικαιοσύνη.

Ο εκπρόσωπος της UNICEF, Sheldon Yett, σημείωσε ότι η πΓΔΜ στερείται στρατηγικής για την πρόληψη της παραβατικότητας των ανηλίκων. Επεσήμανε μάλιστα ότι τρόποι υπάρχουν για την πρόληψη αυτή, αλλά δεν υπάρχουν χρήματα που θα δώσουν την ώθηση για αποτελεσματική δράση»

Επιπρόσθετα ο σκοπιανός υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχαϊλο Μανέφσκι, επεσήμανε την ανάγκη εντατικοποίησης των προληπτικών μηχανισμών σε όλα τα επίπεδα.

«Οι κατευθυντήριες γραμμές της δικαιοσύνης για τα παιδιά πρέπει να παρέχουν ένα αποτελεσματικό σύστημα αποκατάστασης των ανηλίκων, ενισχυμένο με νομικό πλαίσιο που θα προβλέπει μέτρα για την πρόληψη της παραβατικότητας των ανηλίκων» είπε ο σκοπιανός υπουργός.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος