Σκόπια: Η Ελλάδα πιέζει τη Συρία για το όνομα




Οκτώβριος 13, 2010


«Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας δήλωσε ότι η Ελλάδα περιμένει άγρυπνη και δεν θα επιτρέψει τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρουέφσκι να αλλάξει την κύρια γραμμή των διαπραγματεύσεων με την τακτική της αποφυγής και της καθυστέρησης των διαπραγματεύσεων για το όνομα», γράφει σήμερα η καθημερινή εφημερίδα των Σκοπίων ‘Ούτρινσκι Βέσνικ’.

Η αναγνώριση των Σκοπίων με το συνταγματικό του όνομα από την Συρία, που ξάφνιασε του Έλληνες, σχολιάστηκε από τον Δρούτσα λέγοντας ότι η συζήτηση αυτή με καλούς φίλους της Ελλάδας δεν έχει κλείσει. Ακόμη περιμένει η Ελλάδα, μια απάντηση στο ερώτημα γιατί η Δαμασκός, ξέχασε την πολύχρονη φιλία της και αγνόησε την υποστήριξη που πάντα κρατούσε για την Ελλάδα.

Η τελευταία, μάλιστα, περιμένει ότι με τις επαφές που έχει με τη Συρία ώστε να αλλάξει τη στάση της, δεν θα αποτύχουν, επιδιώκοντας η Δαμασκός να υιοθετήσει μια στάση που ταιριάζει περισσότερο στις διμερείς σχέσεις και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Όπως άλλωστε δήλωσε ο Δρούτσας προς του βουλευτές, οι έλληνες διπλωμάτες στη Νέα Υόρκη προσπαθούν ώστε να μην αναγνωρίσουν κι άλλα κράτη τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα.

«Στόχος μας είναι να εξηγήσουμε την επικρατούσα κατάσταση και να τους πείσουμε ότι είναι πιο εποικοδομητικό σε αυτό το κρίσιμο στάδιο των διαπραγματεύσεων, να επικρατήσει μια αμερόληπτη στάση ή αν χρησιμοποιείται η προσωρινή ονομασία, με την οποία τα Σκόπια έχουν αναγνωριστεί στα πλαίσια του ΟΗΕ, μέχρι να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση», τόνισε ο Δρούτσας.

Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε με έμφαση ότι η συντόμευση των διαδικασιών για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, θα αρχίσει από τη στιγμή που θα βρεθεί λύση στο όνομα.

«Αυτή είναι και γενική άποψη που διέπει και τη διεθνή κοινή γνώμη. Στη διάρκεια της υπουργικής συνόδου μεταξύ ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, όλοι οι παρόντες, συμφώνησαν, ομόφωνα, ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της και περιμένει την ανάληψη πρωτοβουλιών από την πΓΔΜ,  να αποφασίσει τι είδους μέλλον θέλει», σχολίασε ο Δρούτσας .

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας τόνισε, ακόμη, ο σκοπιανός πρωθυπουργός ακολουθεί σκόπιμη τακτική καθυστέρησης λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης και προσπαθεί να ‘αγοράσει’ χρόνο από τους διεθνείς οργανισμούς μεταβιβάζοντας την ευθύνη στην άλλη πλευρά.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος