Σερβία-ΗΠΑ: Οικοδόμηση σχέσεων σε νέα βάση




Οκτώβριος 13, 2010.

Βελιγράδι.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, δήλωσε, έπειτα από τις συνομιλίες που είχε με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, ότι η Σερβία οικοδομεί εταιρικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε νέες βάσεις, μετά από πολλά χρόνια παρεξηγήσεων και πτώσης του επιπέδου της επικοινωνίας, μεταξύ των δύο χωρών, ανέφερε το RTS.

Οι συνομιλίες μεταξύ του Τάντιτς και της Κλίντον ξεκίνησαν με την άφιξη της αμερικανίδας υπουργού στο Βελιγράδι, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Η συζήτηση κράτησε λίγο περισσότερο από μια ώρα, πρώτα κατ’ ιδίαν και κατόπιν με την παρουσία των συνεργατών τους.

Ο Τάντιτς, στην κοινή συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι η Κλίντον έρχεται στο Βελιγράδι με σκοπό, για να οικοδομήσουν οι δύο χώρες, σχέσεις σε νέα θεμέλια. Τόνισε ακόμη ότι οι ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι απολύτως απαραίτητος στην παγκόσμια και περιφερειακή πολιτική.

Ο Σέρβος πρόεδρος ευχαρίστησε την αμερικανίδα Υπουργό για την επίσκεψή της στη Σερβία και τόνισε ότι «οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Σερβία απαιτούν μια εταιρική σχέση και συνεργασία με μια μεγάλη δύναμη, όπως είναι οι ΗΠΑ».

Η Χίλαρι Κλίντον έφτασε στο Βελιγράδι λίγο πριν τις 15:00 και στο αεροδρόμιο την υποδέχθηκε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Σερβίας Μπόζινταρ Ντιέλιτς.

Στην παραμονή της στο Βελιγράδι, η Κλίντον, θα συναντηθεί με το Σέρβο υπουργό Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς και τον υπουργό Άμυνας Ντράγκαν Σουτάνοβατς. Όλες οι συναντήσεις με Σέρβους αξιωματούχους θα πραγματοποιηθούν στο Μέγαρο της Σερβίας, καθώς και οι συνομιλίες με τους εκπροσώπους των κυβερνητικών οργανισμών.

Αναμένεται ότι η Χίλαρι Κλίντον θα ανταλλάξει απόψεις με την εθνική ηγεσία της Σερβίας για τον επικείμενο διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας καθώς και για την υποστήριξη των ΗΠΑ στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας.

Η Κλίντον είναι ο δεύτερος ανώτερος υπάλληλος των Ηνωμένων Πολιτειών που τον τελευταίο ενάμισι χρόνο επισκέπτεται το Βελιγράδι. Σύμφωνα με πολιτικές εκτιμήσεις του Βελιγραδίου και της Ουάσιγκτον, η επίσκεψη της Χίλαρι Κλίντον, θα προσδώσει πρόσθετη δυναμική στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος