Βοσνία-Ερζεγοβίνη: « Ένα ‘Κράτος-Λάθος’ της αποσύνθεσης της Γιουγκοσλαβίας»

Οκτώβριος 6, 2010

Ο νικητής των προεδρικών εκλογών στη Δημοκρατία της Σερβίας, στην Βοσνία, Μίλοραντ Ντόντικ, δήλωσε σήμερα ότι η Βοσνία/Ερζεγοβίνη ή θα γίνει μια ένωση δημοκρατιών ή δεν θα υπάρξει.

Οι δηλώσεις αυτές δημοσιεύθηκαν στην καθημερινή σερβική εφημερίδα «Danas», η οποία προσθέτει ότι ο Σέρβος πολιτικός της Βοσνίας, επιζητεί μια χαλαρή συμμαχία με απόδοση των εξουσιών στη Σερβική Δημοκρατία, σύμφωνα με τη συμφωνία του Ντέϊτον.

Ο Μίλοραντ Ντόντικ, δεν δίστασε να δηλώσει ότι η Βοσνία/Ερζεγοβίνη είναι ένα λάθος που σημειώθηκε κατά τη διαδικασία αποσύνθεσης της Γιουγκοσλαβίας.

«Οι ξένοι προσπαθούν να την διατηρήσουν, αλλά όλοι κατανοούν ότι δεν μπορεί να υφίσταται, όχι λόγω του Μίλοραντ Ντόντικ, αλλά λόγω ιστορικών δεδομένων. Η Βοσνία/Ερζεγοβίνη δεν υπήρξε ποτέ ως κράτος και ούτε θα υπάρξει στην πραγματικότητα», δήλωσε ο Ντόντικ.

Στο μεταξύ το μέλος της βοσνιακής προεδρίας της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης, Μπακίρ Ιζετμπέκοβιτς, δήλωσε στην ομοσπονδιακή τηλεόραση, ότι ο μελλοντικός πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας θα βοηθηθεί από τα νεοεκλεγέντα μέλη της προεδρίας της Β/Ε.

Ο Ιζετμπέκοβιτς στη συνέντευξή του τόνισε ότι ο Ντόντικ είναι λογικός πολιτικός και δεν θα έπρεπε να ασχολείται με πολιτικές συναλλαγές.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος