Σκόπια: «Οι δημοσιογράφοι φοβούνται να μιλήσουν για τα δικαιώματά τους»

Οκτώβριος 6, 2010.

«Οι περισσότεροι δημοσιογράφοι φοβούνται να μιλήσουν για την εργασία τους, τα κοινωνικά δικαιώματά τους, τις συνθήκες εργασίας και συνεπώς να απαιτήσουν άμεσα τη δημιουργία ενός συνδικάτου των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης», γράφει σήμερα το σκοπιανό πρακτορείο «Μακφάξ».

Τα παραπάνω αποτελούν το συμπέρασμα συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Συνδικάτα στον Τύπο- Αναγκαιότητα και Προοπτικές» και την οποία παρακολούθησε μεγάλος αριθμός ενδιαφερομένων στο 'Κέντρο Τύπου & Ελευθερίας του Λόγου" της πόλης των Σκοπίων.

«Οι συνάδελφοί μας, ειδικά οι νεώτερης ηλικίας, διακατέχονται από φόβο όταν πρόκειται να μιλήσουν να για την εργασία τους. Αποφεύγουν να μιλούν για τις λεπτομέρειες των συμβάσεων τις οποίες έχουν υπογράψει για το είδος της απασχόλησής τους με αποτέλεσμα να μην μπορεί κάποιος να τους υπερασπισθεί ή να τους εκπροσωπήσει, αφού δεν είναι γνώστης των λεπτομερειών της σύμβασής τους. Το θέμα αυτό απαιτεί περισσότερη διαφάνεια για να διασφαλιστεί το επάγγελμα» δήλωσε ο Μίρα Κόστιτς του σκοπιανού ραδιοφώνου.

Ο Κόστιτς πρότεινε γενική συνέλευση των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων ώστε να υπογραφεί από όλους για ίδρυση Δημοσιογραφικής Ένωσης, να καθοριστεί ομάδα πρωτοβουλίας που θα κάνει τις απαραίτητες προετοιμασίες για την ιδρυτική συνέλευση του Συνδικάτου των Μέσων Ενημέρωσης.

« Κατ’ αρχήν ο καθένας πρέπει να καταπατήσει τη ματαιοδοξία του που κατατρέχει την πλειονότητα, στο επάγγελμα αυτό. Κανείς σχεδόν ποτέ συνάδελφος δεν έχει πει ότι ο τάδε συνάδελφος έγραψε ένα καλό κείμενο, έκανε μια καλή προσθήκη, ή επεξεργάστηκε καλά ένα θέμα, γιατί όλοι πιστεύουν ότι είναι καλύτεροι» δήλωσεο ο Ντράγκαν Αντονόφσκι του Sitel.

Η Σβετλάνα Αντίκ- Γιοβσέφσκα, ανταποκρίτρια της εφημερίδας Ντνέβνικ στο Κουμάνοβο και του Ράδιο Σλόμπονταν Εβρόπα, επαναστάτησε, τονίζοντας ότι κάθε φορά ακούει κενές υποσχέσεις σε συγκεντρώσεις δημοσιογράφων και κατόπιν σιωπή... Απηύθυνε έκκληση, ώστε αυτή τη φορά να δημιουργεί, πραγματικά, μια ένωση που θα προστατεύει όλους τους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα εξάλλου με την Ταμάρα Καυσίδης, μία από τους εμπνευστές της «εξέγερσης των δημοσιογράφων» και της δημιουργίας συνδικαλιστικής οργάνωσης στο κράτος των Σκοπίων, ζήτησε να μην υπολογίζεται το επαγγελματικό κόστος για το σχηματισμό της Ένωσης.

«Μας λείπει ο συνδικαλισμός των δημοσιογράφων, μια Ένωση που να διακατέχεται από ακτιβισμό και πίστη ότι πράγματι μπορεί να αλλάξει κάτι με κίνδυνο ακόμη να θυσιάσουμε την άθλια άνεση που μας παρέχουν» είπε η Ταμάρα.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος