Βούλγαρος Δήμαρχος: Οι αρκούδες επιτίθενται γιατί πεινάνε

Οκτώβριος 3, 2010.



Οι κάτοικοι των περιοχών της Ροδόπης από την Άνοιξη μέχρι το Φθινόπωρο ζουν με άγχος και ψυχολογική πίεση, από το φόβο των επιθέσεων των αρκούδων, ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης Τσεπελάρε, Γκεόργκι Ποπόφ, δημοσιεύει σήμερα το πρακτορείο ‘Φόκους’.
Οι επιθέσεις των αρκούδων που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατό χωρικών, έχουν πανικοβάλει τους κατοίκους της περιοχής. Οι κάτοικοι των ορεινών χωριών αποφεύγουν την περίοδο του καλοκαιριού να πηγαίνουν στα δάση ή να κάνουν ψεκασμό στις καλλιέργειές τους.

«Όλοι έχουν ακούσει για τις δολοφονικές επιθέσεις των αρκούδων στην περιοχή της Σμόλιαν και αποφεύγουν να απομακρύνονται από τις οικίες τους» θα πει ο Ποπόφ και θα συνεχίσει λέγοντας ότι οι χωρικοί έπαψαν να πηγαίνουν για συγκομιδή άγριων φρούτων, μανιταριών ακόμη και για απλούς περιπάτους στο δάσος.

«Είναι πολύ δυσάρεστο όταν ακούν οι κάτοικοι των πόλεων, όλα όσα συμβαίνουν με τις αρκούδες, κυρίως για την ανάπτυξη του τουρισμού», είπε ο δήμαρχος και συμπλήρωσε ότι οι αρκούδες προστατεύονται από πλαίσιο προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. «Έχουν, όμως, δικαίωμα και οι άνθρωποι να αισθάνονται ασφαλείς και ήσυχοι».

Πρότεινε μάλιστα, οι υπερασπιστές του περιβάλλοντος και της οικολογίας μαζί με το αρμόδιο υπουργείο να αρχίσουν να τροφοδοτούν με τρόφιμα τις αρκούδες για να πάψουν να κάνουν κακό.

«Το ζώο κατεβαίνει στα χωριά, όχι για να επιτεθεί αλλά για να βρει τροφή. Αναζητά και αυτό τρόπους επιβίωσης»

Παρότρυνε ο δήμαρχος της πόλης αυτής να καταρτίσει το υπουργείο ειδικά προγράμματα που θα παρέχουν τροφή στις αρκούδες ώστε να ηρεμήσει ο πληθυσμός της περιοχής από το φόβο επίθεσής τους, αλλά και να αναζωογονηθεί η περιοχή από τους τουρίστες.

Σχετικά:
Αρκούδα κατασπάραξε άλογο

Ροδόπη: Αρκούδα σκότωσε 65χρονο

Βουλγαρία: Κυνήγι αρκούδας-δολοφόνου







Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος