Βελιγράδι: Διαμαρτυρία με τραυματισμούς για παρέλαση γκέι




Οκτώβριος 10, 2010.

Χιλιάδες Σέρβοι πολίτες έκλεισαν το κέντρο του Βελιγραδίου για να διαμαρτυρηθούν για τον σχεδιασμό των ομοφυλοφίλων να παρελάσουν την Κυριακή.

Οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία με αποτέλεσμα να αναφερθούν 95 τραυματισμοί πολιτών.

Επιπρόσθετα εκπρόσωπος της αστυνομίας του Βελιγραδίου δήλωσε ότι 78 αστυνομικοί τραυματίστηκαν στις οδομαχίες.

Οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες στο κρατικό κτίριο της Τηλεόρασης και το κτίριο του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος πυρπολήθηκε.

Οι διαμαρτυρόμενοι ισχυρίζονται ότι υποστηρίζουν τη θρησκεία και τις οικογενειακές παραδόσεις.

Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρει σε δημοσίευμα του το «Σερβιάννα» ότι η παρέλαση των ομοφυλοφίλων ήταν μια δοκιμασία για τη δημοκρατία της Σερβίας. Ενώ οι επικριτές της παρέλασης αυτής, δεν έχει καμία σχέση με την Δημοκρατία.

«Μας λένε ότι αν οι ομοφυλόφιλοι δεν διαδηλώσουν στους δρόμους , τότε δεν έχουμε δημοκρατία. Μας λένε ακόμη ότι αν υποστηρίζουμε την παραδοσιακή οικογένεια, πάλι δεν έχουμε δημοκρατία αλλά τυραννία, αυτό είναι ένα ψέμα» είπε ένας διαδηλωτής.

Επιπρόσθετα η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βελιγράδι, ανακοίνωσε ότι υπάρχει μεγάλη ένταση βίας πριν και μετά την πορεία, και συνέστησε το προσωπικό της να αποφεύγει το κέντρο της πόλης.

Η διαμαρτυρία με την πάροδο του χρόνου εκφυλίστηκε και μετατράπηκε σε χουλιγκανικές ομάδες που στόχευαν να χτυπήσουν καταστήματα και να τα ληστέψουν.

Η αστυνομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε ετοιμότητα στους δρόμους του Βελιγραδίου, στην προσπάθειά της να εξαλείψει τις ομάδες των χούλιγκαν

Η Σερβκή Ορθόδοξη Εκκλησία, εξάλλου, την περασμένη Παρασκευή καταδίκασε τη βία κατά των ομοφυλοφίλων αλλά διαφώνησε με την πορεία τους.

«Η βία δεν θεραπεύει το κακό, βοηθά μόνον να εξαπλωθεί» ανέφερε η Ιερά Σύνοδος στην ανακοίνωσή της.

Η αστυνομία υποστηρίζει ότι η ομοφυλοφιλική πορεία ήταν απλά μια δικαιολογία για την έκφραση της βίας.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος