Σκοπιανή ‘Sitel’: Οι Σλαβομακεδόνες διαγράφονται στην αλβανική απογραφή


Οκτώβριος 26, 2010

«Η Αλβανία απάλειψε τις μειονότητες από το έντυπο της απογραφής. Η αλβανική κυβέρνηση αποφάσισε, χθες, η απογραφή του πληθυσμού να διενεργηθεί τον ερχόμενο Απρίλιο, αλλά παρά τις αντιδράσεις των μειονοτήτων, το αίτημα της αλλαγής του εντύπου δεν εισακούσθηκε και το ερωτηματολόγιο παραμένει το ίδιο», ανέφερε χθες η σκοπιανή τηλεόραση ‘Σίτελ’.

Το έντυπο θα περιέχει μόνον δύο στήλες «Αλβανός» και «Λοιπά». Αν και αναγνωρίζονται από το Σύνταγμα οι μειονότητες ότι θα έχουν χωριστούς καταλόγους, εντούτοις διατίθεται μόνον η επιλογή στον μη αλβανικό πληθυσμό να καταχωρηθεί στη στήλη που έχει την ένδειξη ‘Άλλοι’.

Η σκοπιανή τηλεόραση αναφέρει ότι η μειονότητα των Σλαβομακεδόνων υποστηρίζει ότι γίνεται μια προσπάθεια από τις αλβανικές αρχές να αποκρύψουν την πραγματική εικόνα των μειονοτήτων.

Στο Γκόλο Μπέρντε και στο Μαυροβούνιο έχουν ασκηθεί, ήδη, πιέσεις προς τον σλαβομακεδονικό πληθυσμό.

( σ.σ. Στο Γκόλο Μπέρντε- Gollobërdë, υπάρχουν επίσης και οργανωμένοι ‘Μακεδόνες’ που έχουν όμως βουλγαρική εθνική συνείδηση, αυτοπροσδιορίζονται ως Βούλγαροι, και έχουν δημιουργήσει την βουλγαρομακεδονική ένωση „Просперитет Голо Брдо“- ‘Ευημερία Γκόλο Μπέρντε’)

Στο μεταξύ αντιδράσεις δημιουργούνται και με την απογραφή του πληθυσμού στην πΓΔΜ.

Η αλβανική μειονότητα των Σκοπίων, δεν συμφωνεί με την απογραφή του πληθυσμού κατά τον ερχόμενο Απρίλιο αλλά πιστεύει ότι πρέπει να γίνει τον Ιούλιο.

«Το ένα τρίτο του αλβανικού πληθυσμού στην πΓΔΜ είναι μετανάστες και έρχονται στην πατρίδα τους, κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Αν η απογραφή πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο, όπως προαναγγέλλουν το σλαβομακεδονικό κόμμα VMRO-DPMNE και το αλβανικό κόμμα DUI, που βρίσκονται στην κυβέρνηση, το κομμάτι αυτό του πληθυσμού δεν θα απογραφεί. Αυτό το σχέδιο νόμου για την απογραφή είναι εντελώς αντι-αλβανικό», δήλωσε ο Νταούτ Ρετζέπι Λέκα, ανεξάρτητος αλβανός βουλευτής της πΓΔΜ.

Ο Λέκα υποστηρίζει ότι το αλβανικό στοιχείο στην πΓΔΜ αντιστοιχεί με το 35% του συνολικού πληθυσμού και αυτή η αναλογία στην απογραφή δεν θα εμφανιστεί.

--

Η παραπάνω ειδησεογραφία σε σκοπιανό βίντεο: Εδώ


Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος