Νατοϊκοί Βομβαρδισμοί: 200% Αύξηση Καρκίνου σε Κοσσυφοπέδιο και Σκόπια

Νοέμβριος 11, 2010
Σκόπια.

Ερευνητική ομάδα των υγειονομικών αρχών ανέλαβε το έργο της καταγραφής και του ελέγχου της ραγδαίας αύξησης περιπτώσεων καρκίνου, σε πολλές περιοχές του κράτους των Σκοπίων.

Σημαντικό ποσοστό θανάτων εξαιτίας της ανίατης ασθένειας παρουσιάζει η περιοχή του Πρίλαπου, Ρέσεν, Κρίβα Παλάνκα, Βέλες και Ντεμίρ Χισάρ. Τα συμπτώματα αυτά συνδέονται, κατά πρώτο λόγο, με τη ρύπανση των εργοστασίων που υπάρχουν στις περιοχές αυτές.

Επιπρόσθετα, όπως αναφέρει η σκοπιανή τηλεόραση ‘Σίτελ’, το σκοπιανό υπουργείο Υγείας ζήτησε από τον αρμόδιο οργανισμό για την ασφάλεια της ακτινοβολίας, να εξετάσει την περιοχή του όρους Σελέτσκα του Πρίλεπ για το οποίο εικάζεται ότι έχει στο υπέδαφός τους ουράνιο.

Θα γίνουν δοκιμές ώστε να καταγραφεί κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει την υγεία των κατοίκων της περιοχής.

Εκπρόσωποι της Υγείας, εξάλλου, θα πραγματοποιήσουν συνάντηση αύριο με το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος στο οποίο θα παρουσιάσουν εκθέσεις με την κατάσταση της χλωρίδας στις περιοχές όπου παρουσιάζεται σημαντική αύξηση εμφάνισης καρκινικών όγκων και κατά πόσο τηρούνται από τους παραγωγούς οι νόμιμες διαδικασίες παραγωγής γεωργικών προϊόντων.

Σύμφωνα με τις στατιστικές του 2007 παρατηρήθηκε μια αύξηση κατά 20% στους θανάτους που προέρχονται από κακοήθη νοσήματα σε σχέση με το 1998.

Σύμφωνα με πληροφορίες του σκοπιανού καναλιού, το πρόγραμμα που είχε προαναγγελθεί από την κυβέρνηση για εισαγωγή του μέτρου του προ-συμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, δεν υλοποιήθηκε λόγω οικονομικής αδυναμίας. Επίσης δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα για τον προσυμπτωματικό έλεγχο και έγκαιρη διάγνωσης του καρκίνου του μαστού.

Σημαντική εξάλλου είναι η αύξηση των θανάτων αλλά και των κρουσμάτων παρουσίασης κακοήθων όγκων στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου. Σύμφωνα με έρευνα Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης μετά από τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς του 1999, τα καρκινικά συμπτώματα αυξήθηκαν κατά 200 τοις εκατό.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος