Βουλγαρία: 330.000 Βούλγαροι ζητούν δημοψήφισμα για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ




Νοέμβριος 16, 2010
Σόφια.

«Είναι έγκυρες οι υπογραφές που ζητούν εθνικό δημοψήφισμα για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του κόμματος VMPO, Άνγκελ Ντιαμπάζκι προς το πρακτορείο ειδήσεων Focus.

Η 'Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Εγγραφής και Διοικητικών Υπηρεσιών' (ГД ГРАО), η οποία έλεγξε την εγκυρότητα των υπογραφών των πολιτών της Βουλγαρίας που ζητούν δημοψήφισμα, απέστειλε επιστολή προς την κοινοβουλευτική επιτροπή, υπογραμμίζοντας ότι πάνω από 200.000 υπογραφές που κατέθεσε το κόμμα VMRO είναι έγκυρες. Η βουλγαρική Εθνική Συνέλευση για πρώτη φορά πρόκειται να εξετάσει το αίτημα για διεξαγωγή εθνικού δημοψηφίσματος.

«Σύμφωνα με το νόμο, ο απαιτούμενος αριθμός έγκυρων υπογραφών για την κατάθεσή τους στο Κοινοβούλιο, είναι οι υπογραφές 200.000 Βουλγάρων πολιτών, που έχουν δικαίωμα ψήφου. Προφανώς ελέχθησαν από την αρμόδια επιτροπή. Τώρα περιμένουμε να εξετάσει η βουλγαρική Βουλή την πρότασή μας για ένα εθνικό δημοψήφισμα με θέμα: «Υπέρ ή κατά της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ», είπε ο Ντιαμπάζκι.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η νομική επιτροπή της Βουλής θα εξετάσει την πρόταση αυτήν κατά την επόμενη συνεδρίασή της και στη συνέχεια θα υποβάλλει πρόταση στον Πρόεδρο να συμπεριληφθεί το θέμα αυτό στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης του Κοινοβουλίου.

«Δεν πρέπει να υπάρξουν άλλα εμπόδια, πρέπει να ικανοποιήσουμε τους Βούλγαρους πολίτες που το ζήτησαν», είπε ο αντιπρόεδρος του VMRO.

Τέλος, εξέφρασε την προσδοκία του κόμματός του, ότι στην Ολομέλεια, οι βουλευτές θα επιδείξουν την κοινή λογική και θα συμμορφωθούν στο αίτημα των 330.000 Βουλγάρων πολιτών που ζήτησαν το δημοψήφισμα και να ορίσουν την ημερομηνία του δημοψηφίσματος.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος