Σκόπια: «Η προτεραιότητα του Διαδρόμου 8»







Νοέμβριος 17, 2010.

«Ο Διάδρομος 8, θα καταστεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση αν και οι οικονομικοί παράμετροι βρίσκονται σε δύσκολη φάση» δήλωσε ο πρώην υπουργός Μεταφορών Αντόνι Πέσεφ τονίζοντας ότι η πΓΔΜ δεν έχει εναλλακτικές μεταφορικές οδούς και η κατασκευή αυτού του Διαδρόμου, θα παρέχει υπηρεσίες σε χαμηλότερο κόστος για τις επιχειρήσεις.

« Το σημαντικότερο της κατασκευής αυτής θα είναι η σύνδεση της πΓΔΜ με την Αλβανία, η μείωση της πίεσης που παρατηρείται στον αυτοκινητόδρομο 10 και, φυσικά, λύση στον ελληνικό αποκλεισμό».

«Όταν μας δοθεί η πολιτική ευκαιρία θα έχουμε μια σοβαρή εναλλακτική λύση. Με την ανάπτυξη του Διαδρόμου 8, οι τιμές θα πέσουν σημαντικά και η δυνατότητα της πΓΔΜ να εμφανιστεί σε άλλον λιμένα (του Δυρραχίου) θα διευκολύνει την κατάσταση δίνοντας μια εναλλακτική λύση στις μεταφορές των επιχειρήσεων», δήλωσε ο Αντ. Πέσεφ.

Τηλεπικοινωνιακά ο αυτοκινητόδρομος 8 είναι πλήρως συνδεδεμένος, τονίζει το σκοπιανό δημοσίευμα,. Η ανατολική σιδηροδρομική γραμμή της Βουλγαρίας είναι ημιτελής και απαιτούνται περίπου 400 εκατ. ευρώ για την κατασκευή της. Προς τα δυτικά έχουν κάνει μελέτες για την οδική και την σιδηροδρομική συνδεσιμότητα.

«Στις μελέτες που έχουν γίνει, έδειξαν ενδιαφέρον η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να χρηματοδοτήσουν το έργο» δήλωσε ο Ζόραν Σταβρέσκι, υπουργός Οικονομικών.

Όπως εξάλλου, ανακοινώθηκε χθες, 16 Νοεμβρίου 2010, πέντε κοινοπραξίες θα εμπλακούν στην κούρσα για την κατασκευή, την συντήρηση και την είσπραξη των διοδίων στο Διάδρομο 8.

Ωστόσο, η κυβέρνηση θα αποφασίσει το νέο έτος για την οικονομική διάσταση του έργου και της επιδότησης που θα τύχει.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, Βλαντιμίρ Πεσέφσκι, θεωρείται βέβαιο ότι τα διόδια θα είναι αυξημένα καθώς θα προέλθουν από συμβιβασμό μεταξύ της οικονομικής δυνατότητας των πολιτών και της αναδόχου εταιρίας.

«Η κατασκευή του Διαδρόμου 8, θα σημάνει τη μείωση των εσόδων των υπαρχουσών οδικών συνδέσεων της πΓΔΜ, αλλά δεν προβλέπεται να υπάρξει μείωση του αριθμού των εργαζομένων σε αυτές», καθησύχασε ο υπουργός Μεταφορών Μίλε Γιανακιέσκι.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος