Βουλγαρία: Πρόταση Κίνας για σιδηρόδρομο υψηλών ταχυτήτων

Νοέμβριος 4, 2010.

«Υπάρχει μια σημαντική πρόσκληση από την Κίνα, να συμμετάσχουμε μαζί με την Τουρκία σε ένα σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας. Είναι μια παλιά ιδέα της Κίνας, για συμμετοχή της Τουρκίας και της Βουλγαρίας στη δημιουργία αυτής σιδηροδρομικής οδού, η οποία αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την εισαγωγή περισσότερων αγαθών στην Ευρώπη».

Τα παραπάνω δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών Τεχνολογίας και Πληροφοριών Αλεξαντάρ Τσβέτκοφ στο ‘BNT’, και εξήγησε ότι το έργο θα γίνει με κινεζική χρηματοδότηση. Επιπλέον η Σόφια θα επιδιώξει τη συνεργασία με το Πεκίνο για την τεχνολογική ανακαίνιση του σιδηροδρομικού δικτύου της Βουλγαρίας.

Επιπρόσθετα η Κίνα, έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για οικονομική συνεργασία με τη Βουλγαρία. «Η συνεργασία αυτή περιορίζεται στις σιδηροδρομικές και θαλάσσιες μεταφορές με την παραχώρηση ενός λιμανιού», δήλωσε ο Βούλγαρος υπουργός.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα απαιτείται η αντικατάσταση όλης της υπάρχουσας σιδηροδρομικής υποδομής λόγω παλαιότητάς της. Η βουλγαρική κυβέρνηση μελετά την δημιουργία επιχειρήσεων για την αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου και στο ζήτημα αυτό υπάρχει ενδιαφέρον από την κινεζική πλευρά.

Όπως είναι γνωστό, στη Βουλγαρία θα κατασκευαστεί εργοστάσιο για παραγωγή κινεζικών αυτοκινήτων, το οποίο εγκρίθηκε από την Ευρώπη, όπως υπενθύμισε ο Τσβέτκοφ. Ανήγγειλε, επίσης, την επίσκεψη στο τέλος του έτους, μιας μεγάλης επιχειρηματικής αντιπροσωπείας στην Κίνα, σύμφωνα με το πρακτορείο ‘Στάνταρτ’.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος