Αλβανία: Δεν πληροί τα πολιτικά κριτήρια για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Νοέμβριος 11, 2010.

Δεν πληροί τα πολιτικά κριτήρια, η Αλβανία, ώστε να της  χορηγηθεί το καθεστώς της υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποφάσισε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γράφει η αλβανική «Πανοράμα».

Οι Βρυξέλλες σε έκθεσή τους δίνουν 11 σημεία ως συστάσεις προς την αλβανική κυβέρνηση ώστε να πλησιάσει προς τα απαιτούμενα ευρωπαϊκά κριτήρια.

Πρώτη βασική προϋπόθεση είναι η λειτουργία του Αλβανικού Κοινοβουλίου, με βάση τον πολιτικό διάλογο μεταξύ των κομμάτων, οι εγκρίσεις νόμων, που εκκρεμούν για τις οποίες απαιτείται τουλάχιστον 84 ψήφοι.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή έκθεση το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει μποϊκοτάρει το Κοινοβούλιο, ενώ η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να συμβιβαστεί με την αντιπολίτευση.

Στην έκθεση υπάρχει πλήρης σχολιασμός της αλβανικής πραγματικότητας και απευθύνεται προς τον πρόεδρο της Βουλής, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Κυβέρνηση και την Αντιπολίτευση.

Χαρακτηριστικά σημειώνει η αλβανική «Πανοράμα», ότι στην έκθεση αναγράφεται ότι : «Στην Αλβανία επικρατεί η νοοτροπία της ατιμωρησίας της διαφθοράς που παρατηρείται στα υψηλά επίπεδα»

Λίγα λεπτά μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης από τον Επίτροπο της Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε, ο διευθυντής αρμόδιος για τα Δυτικά Βαλκάνια Πιέρ Μίρελ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα, όπου του παρέδωσε συμβολικά το έργο της Επιτροπής.

Ο Μπερίσα σε δήλωσή του στα μέσα ενημέρωσης, τόνισε ότι η συστάσεις της έκθεσης θα αποτελέσουν το πρόγραμμα εργασίας της κυβέρνησής του. Χαρακτήρισε μάλιστα ευγενή την απόφαση της ΕΕ να άρει τις θεωρήσεις για τους Αλβανούς.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος