Βουλγαρία: Τα Θαυματουργά Λείψανα του Προδρόμου

Νοέμβριος 9, 2010.

Σόφια.

«Τα λείψανα του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή έρχονται στη Σόφια με πρωτοβουλία της εφημερίδας ‘Στάνταρτ’. Χιλιάδες πιστών θα έχουν τη δυνατότητα να υποκλιθούν μπροστά στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Αλεξάνδρου Νέβσκι», σημειώνει σήμερα η αναφερόμενη βουλγαρική εφημερίδα.

Η ιερά Σύνοδος της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ευλόγησε την προσφορά της εν λόγω εφημερίδας και την παραμονή των ιερών λειψάνων, για τρεις μέρες, από τις 12 Νοεμβρίου, στη βουλγαρική πρωτεύουσα. Αφορμή στάθηκε η αρχή της Μεγάλης Έλευσης που ξεκίνησε τη Δευτέρα.

«Ευλογώ την ιδέα αυτή», δήλωσε στην βουλγαρική εφημερίδα ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης της Σλίβεν, Ιωαννίκιος, στην επισκοπή του οποίου φυλάσσονται τα λείψανα του Προδρόμου.

«Υποστηρίζω πλήρως την ιδέα», ήταν και η δήλωση του Μητροπολίτη Φιλιππούπολης , Νικολάου.

Σύμφωνα με τον κανόνα, στην άφιξη των λειψάνων θα γίνει ειδική λειτουργία. Θα είναι μια ευλογία για τη χριστιανική οικογένεια και τα παιδιά των Βουλγάρων, τα οποία είναι αφιερωμένα στη γιορτή της Παναγίας, την 21η Νοεμβρίου.

Τα λείψανα του Ιωάννη του Βαπτιστή ανακαλύφθηκαν από την ομάδα του καθηγητή Κασιμίρ Παπακονσταντίνοφ, στα τέλη Ιουλίου στο νησί του Αγίου Ιωάννη κοντά στη Σωζόπολη.

Η ανακάλυψη αυτή έκανε τη Βουλγαρία μία από τις λίγες χώρες στον κόσμο που κατέχουν μέρος των λειψάνων του Προδρόμου.

Ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπόρισοφ δώρισε μια λειψανοθήκη διακοσμημένη από χρυσό και ασήμι για να φυλάσσονται τα ιερά λείψανα.

Προς το παρόν βρίσκονται στο ναό του Αγίου Γεωργίου της Σωζόπολης και κάθε μέρα προσεύχονται και τα προσκυνούν πάνω από 1500 άτομα.

Τα λείψανα έχουν κάνει, ήδη, τα πρώτα θαύματά τους. Ένας Ρώσος που έμεινε κωφάλαλος μετά από τις επιθέσεις της Μόσχας κατά της Τσετσενίας, μίλησε, γράφει η βουλγαρική εφημερίδα.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος