Βουλγαρικό Εθνικιστικό κόμμα για τη συνθήκη Νεϊγύ

Νοέμβριος 27, 2010.



Χαρακτηριστική είναι επαναφορά από το παρελθόν βουλγαρικών συναισθημάτων τα οποία κυριαρχούσαν πριν έναν περίπου αιώνα μετά την ήττα του βουλγαρικού κράτους κατά τον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο.

Τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν τις θέσεις του εθνικιστικού κόμματος ΒΜΡΟ, για την 91η επέτειο της υπογραφής της συνθήκης, που σηματοδότησε το τέλος του πολέμου αυτού.

« Το ΒΜΡΟ θα επισημάνει τη σημασία της 91ης επετείου της επιβολής της συνθήκης Neuilly, ανακοίνωσε το κόμμα» αναφέρει το δημοσίευμα του βουλγαρικού πρακτορείου ‘Στανταρτ’.

Και σημειώνει:

Στις 27 Νοεμβρίου συμπληρώνονται 91 χρόνια που επιβλήθηκε στη Βουλγαρία η διαβόητη Συνθήκη της Νεϊγύ. Με αυτήν, έληξε για τη χώρα μας ο Α΄ παγκόσμιος πόλεμος.

Η Συνθήκη της Νεϊγύ ήταν σύμβολο της αδικίας, της αλαζονείας και της κοντόφθαλμης οπτικής των νικητριών χωρών, με την οποία αποκόπηκαν παλιά βουλγαρικά εδάφη από τη σάρκα της πατρίδας.

Για τον εορτασμό της επετείου αυτής – αναφέρει το δημοσίευμα- θα μοιραστούν 20.000 ‘κάρτες’ σε σπουδαστές σε 12 μεγάλες βουλγαρικές πόλεις.

Οι κάρτες αυτές έχουν δημιουργηθεί ειδικά για την επέτειο της Συνθήκης Νεϊγύ με σκοπό να γίνει γνωστό πως κατακερματίστηκαν τα βουλγαρικά εδάφη.

(σ.σ.Φυσικά, ως παλαιά βουλγαρικά εδάφη αναφέρονται τμήματα της ελληνικής Μακεδονίας και της Βαρντάρσκας).

Οι μαθητές με τους χάρτες αυτούς θα έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με κάθε λεπτομέρεια που υπήρχαν τα βουλγαρικά εδάφη κατά το τέλος του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ου αιώνα.

Παρέχουν, επίσης, οι κάρτες αυτές, σημαντικές πληροφορίες που αφορούν ιστορικά γεγονότα αλλαγής των συνόρων στους αναφερόμενους αιώνες, αναφέρει το βουλγαρικό δημοσίευμα.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος