Σερβική Εκκλησία: Απαιτεί να ελευθερωθεί ο αρχιεπίσκοπος Αχρίδας

Νοέμβριος 18, 2010.

Σε συνέλευσή της η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία εξέδωσε απόφαση την οποία κοινοποίησε στο σερβικό κράτος και στον πρόεδρο της Βουλγαρίας, ζητώντας την άμεση ελευθέρωση του αντιπροσώπου της στο σκοπιανό κράτος, Αρχιεπισκόπου Αχρίδας Ιωάννη του ΣΤ΄.

Με παρέμβασή του ο ίδιος ο Σέρβος Πατριάρχης, Ειρηναίος, ζήτησε την ελευθέρωση του Γιοβάν.

Ωστόσο, οι σκοπιανές αρχές δεν έχουν υποβάλλει ακόμη αίτηση για την έκδοσή του, λόγω κωλυμάτων που υπάρχουν σχετικά με τον αρχιεπίσκοπο, ο οποίος έχει σερβικό διαβατήριο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Βαρντάρσκας (Fyrom), Μανέφσκι, σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου τόνισε ότι : «Το Δικαστήριο της Μπίτολα (Μοναστήρι) είχε εκδώσει ένταλμα για την εύρεση του Γιοβάν Βρανισκόφκσι, ο οποίος είχε καταδικαστεί με τελεσίδικη απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου του Βέλες σε δυόμισι χρόνια φυλάκιση με την κατηγορία της υπεξαίρεσης».

Σύμφωνα με τον σκοπιανό υπουργό το κώλυμα που υπάρχει είναι ότι ‘ο αρχιεπίσκοπος έχει σερβικό διαβατήριο και δεν μπορεί να εκδοθεί στη πΓΔΜ’.

Εντούτοις η Σερβική Εκκλησία γνωρίζει ότι οι κατηγορίες κατά του αρχιεπισκόπου είναι πλαστές και αποσκοπούν στην εξόντωσή του, αφού είναι ο μοναδικός ιερωμένος –πανευρωπαϊκά- που διώκεται για τις θρησκευτικές πεποιθήσεις.

Είναι ο ιεράρχης που αμφισβητεί τη σχιμαστική εκκλησία των Σκοπίων μέσα στο σκοπιανό κράτος.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος