Σερβία: Διαμαρτυρία βουλγαρικής μειονότητας στο Μποσίλεγκραντ

Με την ευκαιρία της επετείου της Συνθήκης της Νεϊγύ, Βούλγαροι της Σερβίας διαμαρτύρονται για τα μειονοτικά δικαιώματά τους
Νοέμβριος, 27, 2010

Μποσίλεγκραντ. (Beta)

Περίπου εκατό μέλη του βουλγαρικού εθνικιστικού κόμματος ΑΤΑΚΑ και του Δημοκρατικού Κόμματος των Βουλγάρων της πόλης Bosilegrad, διαδήλωσαν σήμερα στο κέντρο της πόλης στην ανατολική Σερβία, γιατί όπως ισχυρίζονται, παραβιάζονται τα δικαιώματά των εθνικών μειονοτήτων στη Σερβία.

Εκπρόσωποι του βουλγαρικού κόμματος Ataka κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης τραγουδούσαν εθνικιστικά τραγούδια και έφεραν πανό στα οποία είχαν αναγράψει « 90 χρόνια σκλαβιάς – αφομοίωση, γενοκτονία, δολοφονίες και στρουθοκαμηλισμός» και αναφέρονταν στη Συνθήκη Νεϊγύ του 1919, στη οποία ο δήμος Bosilegrad και Dimitrovgrad περιήλθαν στο Βασίλειο των Σέρβων- Κροατών και Σλοβένων.

Η συμφωνία υπεγράφη, σαν σήμερα, στην πόλη Νεϊγύ της Γαλλίας, κοντά στο Παρίσι.

Ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος των Βουλγάρων στη Σερβία, Ιβάν Νικόλωφ, δήλωσε στη συγκέντρωση ότι οι Βούλγαροι δεν ζητούν αλλαγή των συνόρων, αλλά επιδιώκουν το σεβασμό των εθνικών δικαιωμάτων τους.

«Η Σερβία απειλεί το δικαίωμά μας να έχουμε στην εκπαίδευση τη μητρική γλώσσα μας και να αγαπάμε την παράδοση και τον πολιτισμό μας» είπε ο Νικόλωφ στην ομιλία του προς τους συγκεντρωμένους.

Ο Νικόλωφ ανέφερε μάλιστα ότι η διαδήλωση θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη αν η σερβική αστυνομία δεν σταματούσε εννέα λεωφορεία από τη Βουλγαρία, τα οποία έφερνε ο αρχηγός του κόμματος ΑΤΑΚΑ με υποστηρικτές του.

Ο Δήμαρχος του Μπολίεγκραντ, Βλαντιμίρ Ζαχάριεφ, δήλωσε στο σερβικό πρακτορείο ότι οι κάτοικοι της πόλης δεν υποστηρίζουν τη διαμαρτυρία αυτή και είναι κάτι το αποδεικνύεται από τον όγκο της συγκέντρωσης.

«Οι Βούλγαροι της Σερβίας δεν διατρέχουν κίνδυνο. Η κάθε εθνική μειονότητα μπορεί να επιλέξει στην εκπαίδευσή της στη μητρική γλώσσα με τις παραδόσεις και τον πολιτισμό της. Υπάρχoυν όμως σε αυτές οικονομικά προβλήματα, όπως σε και ένα μεγάλο μέρος της Σερβίας, αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα» είπε ο Ζαχάριεφ.

Στη συγκέντρωση δεν υπήρξαν επεισόδια, ένας μεγάλος αριθμός αστυνομικών βρίσκονταν στην πόλη κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας.

Στο δήμο του Bosilegrad έχει εκλεγεί το Δημοκρατικό Κόμμα της Σερβίας, το οποίο εκπροσωπεί ο Ζαχάριεφ, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα των Βουλγάρων έχει εκλεγμένα δύο από τα τριάντα μέλη του δημοτικού συμβουλίου.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος