Προβληματισμός στα Σκόπια για τα ‘Αλβανικά Φυσικά Όρια’




Νοέμβριος 3, 2010.

Η προώθηση ως νέου πολιτικού κινήματος για τη «Φυσική Αλβανία», μετά τη συνάντηση των αλβανόφωνων στα Τίρανα, έχει ανάψει τις συζητήσεις για το ζήτημα αυτό στα Σκόπια.

Ένα μέρος των σκοπιανών μέσων μαζικής ενημέρωσης που ασχολήθηκε με το θέμα αυτό το χαρακτήρισε ως ουτοπική απειλή για την περιοχή της πΓΔΜ.

Τον ίδιο χαρακτηρισμό, ως «ουτοπικό σχέδιο», αξιολόγησαν ανεπίσημες πηγές του σκοπιανού υπουργείου Εξωτερικών, αφού για τη επιδίωξη ενός τέτοιου σχεδίου θα έπρεπε πρώτα η Αλβανία να παραιτηθεί από την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και στη συνέχεια να αποδεχθεί το σχεδιασμό του Κότσε Ντανάι, για τα «φυσικά» όρια της Αλβανίας.

Ισχυρή ήταν και η αντίδραση των σκοπιανών της διασποράς, που τόνισαν με ανακοίνωσή τους πως η «Φυσική Αλβανία» είναι ένα φασιστικό και ναζιστικό σχέδιο που δεν ενοποιεί το αλβανικό στοιχείο αλλά στην ουσία διαλύει την υπάρχουσα Αλβανία και τη διαχωρίζει σε μουσουλμανική και χριστιανική.

Ο Πάβλε Τράϊνοφ από τη ‘Δημοκρατική Κοινωνία’ (LDM), ένας από τους αναπληρωτές του κυβερνώντος συνασπισμού κομμάτων στην πΓΔΜ, δήλωσε ότι τα σχέδια αυτά θα πρέπει να εξεταστούν με σοβαρότητα.

«Οι ιδέες για τη Μεγάλη Αλβανία, δεν πρέπει να παραβλεφτούν. Ως χώρα, οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί όταν τοποθετούνται δημόσια τέτοιες διατριβές», είπε ο Τράϊνοφ.

Εν τω μεταξύ, τα μέσα ενημέρωσης της Αλβανίας και της πΓΔΜ, ανέφεραν τη δημιουργία ενός νέου εθνικού κινήματος που στοχεύει στην ένωση του αλβανικού στοιχείου που βρίσκεται σε χώρες των Βαλκανίων, γράφει σήμερα η ‘Bota Sot’.

Ωστόσο, κανένας από τους Αλβανούς πολιτικούς ηγέτες της πΓΔΜ δεν συμμετείχε στην εκδήλωση αυτή των Τιράνων. Παραβρέθηκαν μόνον οι δήμαρχοι του Πρέσεβο και Μπουγιάνοβατς (Σερβίας), Ράγκμι Μούστα και Γιονούζ Μουσλίου, καθώς και ο πρόεδρος της Ένωσης του Κινήματος για το Κοσσυφοπέδιο, Avni Klinaku, και ο αντιπρόεδρος της ‘Αυτοδιάθεσης’, Liburn Αλί κλπ.

Οι βασικές αρχές του κινήματος αυτού προτάθηκαν από τον Koço Danaj που είναι η ‘φυσική’ ενοποίηση των Αλβανών και των εδαφών που κατοικούν, σε ένα ενιαίο κράτος τη «Φυσική Αλβανία» που θα επιδιωχθεί να γίνει με δημοκρατικά μέσα…

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος