Αλβανία: 'έπνιξαν' και τα Τίρανα οι Μουσουλμάνοι Αλβανοί

Οι μουσουλμάνοι, σήμερα, στο κέντρο των Τιράνων

 
Νοέμβριος 16, 2010.

Κυρίαρχο θέμα στο τηλεοπτικό κανάλι της Αλβανίας είναι η θρησκευτική γιορτή των μουσουλμάνων Αλβανών. ( Όπως στο Βελιγράδι, στην Πρίστινα, στα Σκόπια και φυσικά στην …Αθήνα)

«Οι πιστοί Μουσουλμάνοι της Αλβανίας γιορτάζουν σήμερα την ημέρα του Κουμπάν Μπαϊράμ. Χιλιάδες προσκυνητές συγκεντρώθηκαν στη λεωφόρο "Dëshmoret e Kombit" υπό την καθοδήγηση των θρησκευτικών ηγετών της Μουσουλμανικής Κοινότητας των Τιράνων ήδη από πολύ νωρίς σήμερα το πρωί, όπως λέει το έθιμο τους για την σημαντική αυτή ημέρα της προσευχής», αναφέρει το αλβανικό κανάλι.

Η ημέρα του Κουρμπάν Μπαϊράμ, προσωποποιεί τη θυσία του προφήτη Ιμπραήμ, την πίστη στο Θεό και την αγάπη για τον άνθρωπο και σύμφωνα με την μουσουλμανική παράδοση μετά το τελετουργικό της προσευχής ακολουθεί το παραδοσιακό γεύμα με επισκέψεις σε συγγενείς, φίλους ή συμμαθητές.

Αυτήν την ημέρα, αναφέρει η αλβανική τηλεόραση, οι πιστοί μουσουλμάνοι έχουν υποχρέωση να μοιράζουν το φαγητό τους σε τρία μέρη, στα μέλη της οικογένειας, στους επισκέπτες και στους φτωχούς.

Επίσης ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα των Τιράνων, έχει συλλέξει τρόφιμα τα οποία θα τα διανείμει σε ορφανά και φτωχές οικογένειες, αυτήν την ημέρα της γιορτής.

Η γιορτή του Κουμπάν Μπαϊράμ είναι ένα σύμβολο της θυσίας. Η εμπιστοσύνη στο Θεό και η αγάπη του ενός προς τον άλλον και όλοι έχουν το θρησκευτικό καθήκον να δίνουν ένα χέρι βοηθείας σε όσους έχουν ανάγκη, ανέφερε το κανάλι.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος