Βούλγαρος Υπουργός: Η αλβανική κοινότητα της Σόφιας πρωτοστάτησε στη δημιουργία του αλβανικού κράτους

Νοέμβριος 2, 2010.



Τίρανα.

Οι σχέσεις με τη διασπορά ήταν από τα κύρια θέματα που συζήτησε, ο βούλγαρος υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, Μπόζινταρ Ντιμιτρόφ, στα Τίρανα, με την αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας, Edith Harj.

«Ως υφυπουργός στο Υπουργείο Εξωτερικών, με αρμοδιότητα στην διασπορά, έχουμε την ανάλογη εμπειρία ώστε να είμαστε σε συνεχή επαφή μαζί της.

»Η Αλβανία, αν και μικρή χώρα, έχει στη διασπορά περίπου τέσσερα εκατομμύρια Αλβανούς, όπως έχουμε και εμείς. Μόνον στην Ελλάδα, εργάζονται περί το ένα εκατομμύριο Αλβανοί, οι υπόλοιποι είναι διασπαρμένοι σε ΗΠΑ, Καναδά και δύο περίπου εκατομμύρια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», είπε ο Ντιμιτρόφ και θα συνεχίσει:

» Παρόλο που αλβανική διασπορά είναι καλά οργανωμένη και διατηρεί την εθνική της ταυτότητα όπου και αν βρίσκεται στον κόσμο, το αλβανικό κράτος είναι σχετικά νέο και έχει οργανωθεί σε πολύ μεγάλο μέρος όπως το δικό μας. Τουλάχιστον ο κόσμος γνωρίζει ότι στη Σόφια ιδρύθηκε η αλβανική λογοτεχνική γλώσσα και εκεί υπάρχουν τα πρώτα εκτυπωμένα βιβλία», δήλωσε ο Ντιμιτρόφ.

Επεσήμανε ακόμη ότι η αλβανική κοινότητα της Σόφιας, τον περασμένο αιώνα, έπαιξε ενεργό ρόλο στην δημιουργία του αλβανικού κράτους.

Ο Βούλγαρος υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου τόνισε, ότι οι σχέσεις μεταξύ Αλβανίας και Βουλγαρίας βρίσκονται σε ικανοποιητικό βαθμό και έτσι δίνεται η δυνατότητα να ανοίξουν ορισμένα σημαντικά θεμελιώδη διμερή ζητήματα, τα οποία πρέπει να επιλυθούν μέσα σε πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας.

Ο Ντιμιτρόφ ζήτησε, μάλιστα, από το αλβανικό κράτος τη δημιουργία βουλγαρικού Κολλεγίου στα Τίρανα, όπως γράφει το πρακτορείο Focus.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος