«Кирилица»: ‘ Ο Δρούτσας για ένταξη των δυτικών βαλκανίων’

Νοέμβριος 22, 2010

Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, σήμερα στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι πρέπει να καθοριστεί μια ημερομηνία κατά την οποία τα Δυτικά Βαλκάνια θα μπορούσαν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο έλληνας υπουργός, είπε συγκεκριμένα, ότι η ΕΕ θα μπορούσε να θέσει μια καταληκτική ημερομηνία για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων το 2018, αλλά μόνο για τα κράτη τα οποία θα είναι πλήρως προετοιμασμένα και εφ’ όσον πληρούν όλα τα κριτήρια για την ένταξη.

Ο Δρούτσας-σημειώνει το δημοσίευμα της ‘Κιρίλιτσας’- τόνισε ότι η Ελλάδα κατά την προεδρία της στην Ένωση, το 2014, θα απαιτήσει την επίτευξη μια ευρωπαϊκής συναίνεσης για τον καθορισμό της ημερομηνίας ένταξης των χωρών: πΓΔΜ, Σερβίας, Μαυροβουνίου, Αλβανίας και Βοσνίας/Ερζεγοβίνης.

«Μπορούμε να εγκρίνουμε μια πολιτική δήλωση η οποία θα θέτει συγκεκριμένους, φιλόδοξους και ρεαλιστικούς στόχους για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ολοκλήρωσης των Δυτικών Βαλκανίων», δήλωσε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η ΕΕ θα βοηθήσουν τις χώρες που σημειώνουν επιβράδυνση στις μεταρρυθμίσεις, παρά τη σημαντική μείωση που υπόκεινται οι εθνικοί προϋπολογισμοί των κρατών μελών.

«Η χρηματοδότηση των χωρών αυτών καθίσταται αναγκαία. Και θα βρεθούν τα κεφάλαια αυτά, παρά την οικονομική κρίση που διερχόμαστε», τόνισε ο Δρούτσας.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος