Νέο Κόμμα Σκοπίων: «Να χωριστούμε σε τρία καντόνια» !



Νοέμβριος 28, 2010.
Το κράτος της Βαρντάρσκας να διαιρεθεί σε τρία καντόνια, σε αλβανικό, σε σλαβικό και σε ένα με μικτό πληθυσμό. Αυτή είναι η κύρια πολιτική πλατφόρμα του νέου αλβανικού κόμματος των Αλβανών των Σκοπίων που φέρει την επωνυμία «Αλβανική Ένωση».

«Παρότι ότι έχουν περάσει, σχεδόν, είκοσι χρόνια από την ανεξαρτησία της πΓΔΜ, εντούτοις τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των Αλβανών βελτιώθηκαν ελάχιστα. Θέλουμε να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση της δημοκρατίας της πΓΔΜ με την πρωτοβουλία να δημιουργήσουμε ένα νέο πολιτικό σχηματισμό, του οποίου ο στόχος θα είναι η μετατροπή του πολιτικού συστήματος της χώρας σε σύστημα καντονιών», δήλωσε ο Βαλιόν Μπέλια (Ваљон Беља), ιδρυτής του νέου κόμματος των Σκοπίων «Αλβανική Ένωση»- „Албански сојуз“.

Σύμφωνα με το αρχηγό του νέου κόμματος το μόνο σύστημα που παρέχει ικανές μεθόδους και λύσεις στη διαφορετικότητα των πολιτών είναι ο χωρισμός του κράτους σε Καντόνια.

«Πιστεύουμε σε αυτό το ευρωπαϊκό μοντέλο που εγγυάται τη διαφορετικότητα και τις πολιτισμικές αξίες. Ζούμε σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία και είναι ο μόνος τρόπος που μπορεί να εγγυηθεί τις αξίες της διαφορετικότητας. Καθημερινά βλέπουμε στην πολιτική σκηνή μια μεγάλη δυσαναλογία στην πολιτική την οποία ακολουθεί η κυβέρνησή μας», τόνισε ο Μπέλια.

Στην ιδρυτική του συνέλευση το νέο κόμμα εξέλεξε τον πρόεδρο και το εκτελεστικό όργανο.

Στο ιδρυτικό συνέδριο παρέστη μόνον ο πρόεδρος του αλβανικού κόμματος DPA, Μεντούχ Τάτσι, παρότι είχαν προσκληθεί όλοι οι Αλβανοί πολιτικοί της Βαρντάρσκας, όπως τονίζει το δημοσίευμα.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος