Σερβία: Οι Μουσουλμάνοι ζητούν αυτονομία

Νοέμβριος 4, 2010.

Ο Μουφτής, επικεφαλής της Ισλαμικής Κοινότητας στη Σερβία, Μουαμέρ Τζούκορλιτς, δήλωσε ότι η αυτονομία του Σαντζάκ θα αποτελέσει πυλώνα σταθερότητας στη Σερβία και το Μαυροβούνιο.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ, ‘Αλ Τζαζίρα’, δήλωσε ότι «δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η επιδίωξη της αυτονομίας είναι βασική για την επιβίωση των μουσουλμάνων στη Σερβία και ότι αυτή είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα της χώρας», αναφέρει, χαρακτηριστικά, το σκοπιανό πρακτορείο ‘ereport’.
«Το Σύνταγμα αναγνωρίζει την αυτονομία, εντός της Σερβίας, και επιπρόσθετα η διαμορφωθείσα πορεία της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση αποδέχθηκε την έννοια της περιφερειοποίησης μέρους των Μουσουλμάνων του Σαντζάκ και οφείλουμε να βρούμε, τώρα, την κατάλληλη ευκαιρία, ώστε να επιλυθεί αυτό το ζήτημα», είπε ο Τζουκόρλιτς.

Σύμφωνα με τον Μουφτή, οι πολιτικοί Ρασίμ Λιάγιτς και Σουλεϊμάν Ουγλιάνιν (της επαρχίας Σαντζάκ) θα συναινέσουν στην κατάτμηση της περιφέρειας του Σαντζάκ της Σερβίας, με τη λογική ότι οι Μουσουλμάνοι, που ζουν εκεί, δεν θα αποδεχθούν την αδικία.

Δε δίστασε μάλιστα να αναφέρει ότι:

«Οι εκπρόσωποι των μουσουλμάνων στην κυβέρνηση, έχει αποδειχθεί ότι υπερασπίζονται την κυβέρνηση και όχι τους μουσουλμάνους»

Ο Τζούκορλιτς κατηγόρησε το Βελιγράδι ότι λειτουργεί καταπιεστικά προς τους μουσουλμάνους του Σαντζάκ και ότι ο ίδιος και οι οπαδοί του θα απευθυνθούν είτε στα Ηνωμένα Έθνη είτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να προστατευτούν και να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των μουσουλμάνων στη Σερβία.





Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος