Εφημ. ‘Gazeta Shqiptare’: Εξτρεμιστές ‘κύκλωσαν’ την Αλβανική Πρεσβεία στην Αθήνα

Νοέμβριος 9, 2010

«Το απόγευμα της 4ης Νοεμβρίου, εμπρός από την πρεσβεία της Δημοκρατίας της Αλβανίας, στην Αθήνα, διοργανώθηκε συλλαλητήριο το οποίο κράτησε πολλές ώρες από ομάδες ελληνικών, αντι-αλβανικών οργανώσεων για την Βόρειο Ήπειρο, υπό της ηγεσίας της λεγόμενης "Neolea Vorioipiroton", {«Νεολαίας Βορειοηπειρωτών»}, που στα αλβανικά μεταφράζεται ως ‘Rinia vorio-epirotase’», γράφει στο σημερινό φύλλο της, η αλβανική εφημερίδα 'Gazeta Shqiptare'.

Και συνεχίζει:

Με πανό και ελληνικές σημαίες στα χέρια τους, ζήτησαν από την αλβανική κυβέρνηση να λάβει επειγόντως μέτρα για τη διαλεύκανση της δολοφονίας του Αριστοτέλη Γκούμα και να δώσει άμεσες λύσεις στα προβλήματα που ταλανίζουν την ελληνική μειονότητα στη χώρα μας.

Όπως ανέφεραν τα ΜΜΕ στη γειτονική χώρα, σε αυτό το συλλαλητήριο παρέστησαν και ανώτεροι αξιωματούχοι των δύο κύριων κομμάτων της Ελλάδας, της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ.

Στο τέλος αυτής της ειρηνικής συγκέντρωσης, επιδόθηκε από την οργάνωση «Νεολαία Βορειοηπειρωτών» έγγραφη διαμαρτυρία απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Μπαμίρ Τόπι και προς το αλβανικό Κοινοβούλιο.

Στην έγγραφη διαμαρτυρία κατηγορείται η Αλβανία, μεταξύ των άλλων, για ένα σχέδιο – μια πλατφόρμα- που αποσκοπεί στην από-ελληνοποίηση των περιοχών στις οποίες κατοικεί η ελληνική μειονότητα.

Οι διαμαρτυρόμενοι προειδοποίησαν ότι αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή, θα συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες τους.

Η ‘Gazeta Shqiptare’ έχει στην κατοχή της το έγγραφο της διαμαρτυρίας, το οποίο αρχίζει με την απαίτηση της τιμωρίας μέσω μιας δίκαιας δίκης των δραστών της δολοφονίας του Αριστοτέλη Γκούμα.

Στη συνέχεια, στην παράγραφο 2 αναφέρεται:

‘Στο σεβασμό του δικαιώματος που σχετίζεται με την μειονοτική γλώσσα όπως απορρέει από την εθνική κύρωση της Σύμβασης για την Προστασία των Μειονοτήτων:

α) την καθιέρωση της ελληνικής γλώσσας ως επίσημης γλώσσας στη δημόσια διοίκηση σε μειονοτικές περιοχές, ώστε τα Δημόσια έγγραφα να εκδίδονται στα ελληνικά.

β) Δημιουργία δημόσιων ελληνικών σχολείων.

γ) Το δικαίωμα στην εκπαίδευση, την κατάρτιση και την εκπαίδευση στη μητρική γλώσσα σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Στην παράγραφο 3 της παρούσης διαμαρτυρίας υπάρχει το απόσπασμα:

‘Απαγόρευση πράξεων κατά της ελληνικής μειονότητας και κατασχέσεων της γης που ανήκουν σε Έλληνες, σύμφωνα με τα πρωτότυπα έγγραφα’.

Επίσης στο σημείο 4 της τελευταίας παραγράφου ζητούν μεταξύ των άλλων:

‘Να αυξηθούν τα μέτρα προστασίας της ελληνικής μειονότητας καθώς ολοένα και περισσότερες κλοπές και επιθέσεις γίνονται στην ελληνική μειονότητα, κυρίως, σε ευάλωτα άτομα που αναγκάζονται, εκ των πραγμάτων, να πάρουν το νόμο στα χέρια τους για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και την περιουσία τους’, καταλήγει η έγγραφη διαμαρτυρία που παραδόθηκε στην αλβανική πρεσβεία στην Αθήνα, γράφει χαρακτηριστικά η αλβανική εφημερίδα.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος