Αλβανική ‘Panorama’: Η παραβίαση των τάφων και ο δικαστής της Μπομποστίτσας

Νοέμβριος 27, 2010.



Ο κλήρος ρίχθηκε χθες, και ο δικαστής ο οποίος διορίστηκε για τη εκδίκαση της υπόθεσης, της τοποθέτησης σκυροδέματος στο χώρο του ελληνικού σταυρού της Μπομποστίτσας είναι ο δικαστής Gjergji Koço – Γκιέργκι Κότσο, που κατά σύμπτωση κατάγεται από την Μπομποστίτσα!

Δικαστικές πηγές ανέφεραν ότι ο αναφερόμενος δικαστής ζήτησε να μελετήσει το φάκελο βάσει του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη πριν ακόμη καθοριστεί η ημερομηνία της πρώτης ακροαματικής διαδικασίας.

Στον φάκελο αναφέρονται σοβαρές παραβιάσεις του παλιού νεκροταφείου της Μπομποστίτσας- όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα- και έκλεισε πριν από τρεις ημέρες, μετά, δηλαδή, από σχεδόν δύο εβδομάδες που κράτησαν οι καταθέσεις των μαρτύρων από το χωριό αυτό.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο της Κορυτσάς, το οποίο αναφέρεται στις έρευνες αυτές, προκύπτει απόδοση ευθυνών σε τρία άτομα, για το έργο διάθεσης σκυροδέματος 58 τετραγωνικών μέτρων στην τοποθεσία όπου υπάρχει ένας συγκεκριμένος σταυρός, καθώς και στη δημιουργία κλίμακας από μπετόν, για την πρόσβαση στο χώρο αυτόν.

Κατηγορούνται ο επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, Ναούμ Ντίσιος, ο Άλκης Κοροβέσης (εργολάβος) από το χωριό Πολενά και συνεργάτης του, Λουάν Ζάτσε.

Ωστόσο, στο φάκελο δεν περιέχονται αποδείξεις για παραβίαση παλαιών τάφων, ούτε αποδεικτικά στοιχεία ότι τάχα ήρθαν στην επιφάνεια του εδάφους οστά νεκρών. Η αλήθεια είναι –σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα- ότι ενδεχομένως ορισμένα οστά να ήρθαν στην επιφάνεια μετά από τις ισχυρές βροχές που έπεσαν στην περιοχή.

Ορισμένοι κάτοικοι, όμως, διατείνονται ότι κάτω από το τσιμέντο που έπεσε γύρω από το σταυρό του ελληνικού στρατιωτικού μνημείου, υπάρχουν τάφοι του παλιού νεκροταφείου του χωριού (διακοσίων τουλάχιστον ετών)…



(σ.σ. να έχουμε να λέμε δηλαδή…)





Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος