“Sitel”: Άρχισε η διαδικασία έκδοσης του αρχιεπισκόπου Αχρίδας…

Νοέμβριος 22, 2010.

Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας έχει ενημερώσει επίσημα το υπουργείο εξωτερικών της Βαρντάρσκας, ότι επιμελείται της έκδοσης του αρχιεπισκόπου της Αχρίδας Ιωάννη – κατά κόσμον Γιοβάν Βρανισκόφσκι- και ότι θα απαιτηθούν, τουλάχιστον, 40 ημέρες, ώστε να προετοιμαστεί η πλήρης τεκμηρίωση της υπόθεσης.

Στο μεταξύ ο Γιοβάν παραμένει σε κατ’ οίκον περιορισμό, στη Βουλγαρία, μέχρι να περατωθούν οι νομικές διαδικασίες.

Το σκοπιανό κανάλι αναφέρει πως αν και υπήρχαν ανεπίσημες πληροφορίες ότι έχει την υποστήριξη ορισμένων μοναστηριών της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και ότι εγγυάται για αυτόν, ο βούλγαρος Πατριάρχης, εντούτοις αρνούνται οποιανδήποτε σύνδεση μαζί του. Υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι κανείς δεν τους ζήτησε τίποτε, όμως είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν σε αίτημά του.

Όπως, εξάλλου επισημαίνεται, παρά τη πίεση της Σερβικής Εκκλησίας, η βουλγαρική δικαιοσύνη είναι αποφασισμένη να τηρήσει τις διεθνείς προδιαγραφές και να προβεί σε έκδοση του Αρχιεπισκόπου στη Βαρντάρσκα.

Πέρα όμως από όλα αυτά, υπάρχει ένα παράθυρο σωτηρίας για τον κατατρεγμένο Γιοβάν. Αναμένεται η πολιτική απόφαση του προέδρου της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Παρβάνοφ, στον οποίο κατέφυγε η Σερβική Εκκλησία, ζητώντας τη μεσολάβησή του, για να αφεθεί ελεύθερος και να μεταβεί στη Σερβία, όπου και ήταν ο προορισμός του.

Το σκοπιανό κανάλι αναφέρει ότι η σύλληψη του αρχιεπισκόπου Αχρίδας και Μητροπολίτη Σκοπίων, Ιωάννη του ΣΤ΄, από τις βουλγαρικές αρχές περιπλέκει περαιτέρω τις σχέσεις της σχισματικής εκκλησίας των Σκοπίων με την Σερβική Εκκλησία.

Προς το παρόν η Σερβική Εκκλησία είναι πλήρως απασχολημένη με την περίπτωση του μοναχού Αρτέμιου από την περιοχή των Μετοχίων του Κοσσυφοπεδίου, καθώς ο τελευταίος απείλησε για ίδρυση σχισματικής εκκλησίας στα Μοναστήρια και Μετόχια του Κοσσυφοπεδίου.

Το ζήτημα του Γιοβάν, ως φαίνεται, θα έχει συνέχεια, αν δεν μεσολαβήσει στο μεταξύ ο πρόεδρος της Βουλγαρίας.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος