Σερβία: Ειδησεογραφία της 29 Δεκεμβρίου 2010

Δεκέμβριος 29, 2010

Απελευθέρωση της αγοράς των καυσίμων
Βελιγράδι.
Η σερβική κυβέρνηση αποφάσισε την Τετάρτη να επιτρέψει από την 1η Ιανουαρίου την ελεύθερη διαμόρφωση των τιμών και τις αδασμολόγητες εισαγωγές των προϊόντων πετρελαίου στη Σερβία.
Ο Σέρβος υπουργός Ενέργειας Πέταρ Τσκούντριτς δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι τιμές των καυσίμων από τον Ιανουάριο, λόγω της απελευθέρωσης της αγοράς θα είναι χαμηλότερες από πριν. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι το άνοιγμα των αγορών θα αυξήσει τον ανταγωνισμό.

Πηγή: Beta




Σχέδιο δράσης για την ένταξη στην Ε.Ε.

Βελιγράδι. 29, Η σερβική κυβέρνηση ενέκρινε την Τετάρτη το σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των συστάσεων της έκθεσης της ευρωπαϊκής επιτροπής για την πρόοδο στο 2010, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την απόκτηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας, σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης της Σερβίας.

Εγκρίθηκε και το νομοσχέδιο για το τελικό αποτέλεσμα του σερβικού προϋπολογισμού για το 2009 καθώς και το νομοσχέδιο για την τροποποίηση του νόμου για το δικαίωμα δωρεάν μετοχών και την οικονομική αποζημίωση από τους πολίτες στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης.

Πηγή: Beta

Το  2010 το Κοσσυφοπέδιο αναγνωρίστηκε από μόνον οκτώ χώρες

Πρίστινα. Η υφυπουργός Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου Vljora Citaku του εκτίμησε την Τρίτη ότι η έκθεση του κ. Dick Marty είχε αρνητικό αντίκτυπο στην είσοδο του Κοσσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στη διαδικασία της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας , η οποία, είπε, ήταν ανεπιτυχής.

Η διαδικασία της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας είναι μια αποτυχία, διότι το Κοσσυφοπέδιο το 2010, αναγνωρίστηκε από οκτώ χώρες, είπε η Citaku, στον ετήσιο απολογισμό-συνέντευξη στην Πρίστινα.

Πηγή: Beta


 Αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,7 τοις εκατό

Βελιγράδι 29.

Πραγματική αύξηση του ακαθαρίστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) κατά 2,7 τοις εκατό, σημειώθηκε το τρίτο τρίμηνο του έτους σε σύγκριση με τα στοιχεία της περσινής περιόδου.

Η μεγαλύτερη πτώση του ΑΕΠ καταγράφηκε στις κατασκευές κατά 9,2 τοις εκατό ενώ στην ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο και νερό κατά 4,4 τοις εκατό.

Ο διευθυντής της Στατιστικής Υπηρεσίας Ντράγκαν Βουκμίροβιτς, είπε ότι υψηλότερους δείκτες ανάπτυξης παρουσιάσαν οι τομείς της χρηματοπιστωτικής διαμεσολάβησης, 8,7%, οι μεταφορές 7,4 τοις εκατό, ορυχεία και λατομεία 6,2 και οι εμπορικές βιομηχανίες 6,2 και ο κλάδος της επεξεργασίας κατά 5 τοις εκατό.

Πηγή : Β92

Τον Οκτώβριο η ανεργία έφθασε το 19,2 τοις εκατό

Βελιγράδι. Το ποσοστό της ανεργίας στη Σερβία, τον περασμένο Οκτώβριο ήταν 19,2 τοις εκατό, εκ των οποίων το 18,3 τοις εκατό για τους άνδρες και το 20,4 τοις εκατό για τις γυναίκες.

Πηγή : Β92

 
 
 
 
Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος  Ἐχέδωρος