ΝΑΤΟ σε Σκόπια: «Χρειάζεστε δρόμους, αεροδρόμια, επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας, εκπαιδευτικό σύστημα»…

Δεκέμβριος 13, 2010.

Σκόπια

«Η χώρα σας θα λάβει πρόσκληση για ένταξη, όταν επιτευχθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα του ονόματος στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών και ζητώ την εντατικοποίηση των προσπαθειών σας, για να τελειώσει αυτό το θέμα» δήλωσε ο Ταξίαρχος Ντέιβιντ Χούμαρ, διοικητής του στρατηγείου του ΝΑΤΟ στα Σκόπια, σε συνέντευξή του στο Ράδιο Σλόμπονταν Εβρόπα.

«Το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να υποστηρίζει και να βοηθά τις προσπάθειες της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις και χαιρετίζει τη συμβολή της χώρας σας στην ISAF.

Αυτό ήταν άλλωστε το μήνυμα που εδόθη σε εσάς από τη Σύνοδο της Λισαβόνας. Αλλά, όταν το ζήτημα του ονόματος επιλυθεί, θα πρέπει να παραμείνετε προσηλωμένοι στην πορεία των μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα στον τομέα της άμυνας και να συνεχίσετε όχι μόνον στην βελτίωση της απόδοσής σας αλλά και στη δομή της.

»Αυτό πρέπει να γίνει οπωσδήποτε, όχι γιατί το ζητάει το ΝΑΤΟ ή κάποιος άλλος αλλά πρώτιστα για εσάς τους ίδιους. Μέρος των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της άμυνας αποτελούν οι τρέχουσες εργασίες σχετικά με το μακροπρόθεσμο σχέδιο ανάπτυξης της αμυντικής ικανότητας, για τις οποίες καταβάλλει πολλές προσπάθειες το Υπουργείο Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο σωστό βήμα για τη χώρα, ώστε να παραμείνει σε πορεία προς τη Συμμαχία.

»Νομίζω, επίσης, ότι το ζήτημα της ονομασίας είναι το καίριο ερώτημα αυτήν την περίοδο, αλλά πιστεύω, ακόμη, ότι μακροπρόθεσμα οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνετε αφορούν σε ένα υψηλότερο επίπεδο», δήλωσε ο Χούμαρ.

Σύμφωνα, πάντως, με το νατοϊκό αξιωματούχο, το ΝΑΤΟ ενδιαφέρεται αρκετά για τα Βαλκάνια, ίσως, από άλλη σκοπιά, σημειώνει το σκοπιανό ‘Ινπρες’.

«Το ΝΑΤΟ βρίσκεται προς το παρόν στην περιοχή των Βαλκανίων για μεγάλο χρονικό διάστημα, στο Σεράγεβο, στο Βελιγράδι, στα Σκόπια και στο Κοσσυφοπέδιο. Ο κύριος όμως στόχος αυτής της παρουσίας των νατοϊκών δυνάμεων, είναι η ελαχιστοποίηση των κινδύνων για συγκρούσεις, για την εδραίωση της ασφάλειας και τη βελτίωση των γενικών συνθηκών στις χώρες της περιοχής. Όπως βαίνουν, όμως, προοδευτικά, τα πράγματα, πλησιάζει η στιγμή κατά την οποία η παρουσία του ΝΑΤΟ δεν θα είναι πια αναγκαία. Επίσης, είναι αλήθεια, ότι το ΝΑΤΟ, παραμένει στην πΓΔΜ, προκειμένου η χώρα να ενταχθεί στη Συμμαχία.

Με την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, η Δημοκρατία σας θα λαμβάνει εγγυήσεις για την ειρήνη και τη σταθερότητα, για βελτίωση των συνθηκών ανάπτυξης και ευημερίας», πρόσθεσε ο Χούμαρ.

«Η χώρα σας χρειάζεται δρόμους, αεροδρόμια και στη συνέχεια επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας, εκπαιδευτικό σύστημα, ένα καλό τραπεζικό σύστημα, κλπ. αλλά χωρίς την κοινωνική ειρήνη και τη σταθερότητα, όλα αυτά θα είναι άχρηστα και κανείς δεν θα επενδύσει, και νομίζω ότι σας ενδιαφέρουν οι ξένες επενδύσεις.

»Είμαστε βέβαιοι ότι το ΝΑΤΟ θα υποστηρίξει τις νέες ξένες επενδύσεις στη χώρα, όπως συνέβη και σε μερικά άλλα σχετικά κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η ένταξή σας δεν σημαίνει ότι αυτομάτως θα λάβετε χρήματα. Υπάρχουν και άλλοι σχετικοί παράγοντες υποδομής, οι οποίοι απαρτίζουν μια καλή βάση για όλη αυτή την προοπτική.

Από την άλλη πλευρά, το να γίνεται μέλος της Συμμαχίας σημαίνει ότι η χώρα σας θα είναι σε θέση να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με πολλές άλλες χώρες οι οποίες ανήκουν σε ισχυρές παγκόσμιες οργανώσεις και θα είναι ίση με αυτές.

» Θα αποτελέσει, έτσι, μέρος του εν λόγω πίνακα, που θα δίδει λύσεις σε σημαντικά θέματα και θα συμμετέχει στη λήψη των αποφάσεων. Θα ενισχυθεί έτσι η θέση της χώρας σας», είπε ο Ντέιβιν Χούμαρ, διοικητής του αρχηγείου του ΝΑΤΟ στα Σκόπια στη συνέντευξή του.


--
Άρθρο: «Хумар - Решете го прашањето со името не заради НАТО, туку заради самите себеси» από ‘ИНПРЕС’, 12/10/ 2010.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος