Σκόπια: ‘Στρατηγική Συμφωνία-Πλαίσιο’ προτείνει ο Αλί Αχμέτι με Ελλάδα

Δεκέμβριος 31, 2010.
Σκόπια.

Την αναζήτηση μιας ‘συμφωνίας πλαισίου’ που θα χρησιμεύσει ως βάση επίλυσης των πολλαπλών διαφορών, για την τελική εξεύρεση λύσης στο όνομα, μεταξύ της πΓΔΜ και της Ελλάδας, προτείνει ο αρχηγός του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι.

Ο Αχμέτι επανέλαβε την θέση του κόμματος του, «για την επίλυση του προβλήματος θα πρέπει να συμπεριληφθούν στις διαπραγματεύσεις και η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και το ΝΑΤΟ, ώστε να επισπευτούν οι διαδικασίες».

«Βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τα διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων, ώστε και αυτά να αποτελέσουν μέρος της επίλυσης της διαφοράς. ”Προσφέρουμε μια διέξοδο που πιστεύουμε ότι δεν είναι λανθασμένη. Γιατί να μην εφαρμοστεί μια συμφωνία ‘τύπου Οχρίδας’;

”Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν αναμφισβήτητη παρουσία στην περιοχή, αλλά επίσης ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μεγάλος», δήλωσε ο πρόεδρος του DUI.

Στις δηλώσεις του, προς τους δημοσιογράφους ο Αλί Αχμέτι χαρακτήρισε την έκθεση του Dick Marty, ως ψευδή και δυσφημιστική για τον πρώην πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι.

Στην τελευταία συνέντευξή του για το 2010, ο Αχμέτι δήλωσε ότι το έτος που φεύγει ήταν ένα επιτυχές έτος, για το κόμμα του, αφού επιλύθηκαν πολλά ζητήματα που σχετίζονται με τους Αλβανούς των Σκοπίων.

--

Τίτλος Άρθρου: «Стратегијата за Охридскиот договор да биде модел за решевање на прашањето за името»

Δημοσίευση: AlsatM, 30.12.2010

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος