Κοσσυφοπέδιο: Ρώσοι μοναχοί κατακλύζουν τα μοναστήρια…


Ρώσοι μοναχοί έφθασαν στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια
Δεκέμβριος 19, 2010.

Βελιγράδι.

Ρώσοι μοναχοί έρχονται για να ενισχύσουν το σερβικό λαό και τους ιερούς τόπους στο Κοσσυφοπέδιο, όπως επιβεβαίωσε στο ‘Alo!’, ο επίσκοπος Θεοδόσιος. Σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έχε εκφράσει την επιθυμία να ξεκινήσει την ανέγερση ενός μεγαλοπρεπούς ναού στο δήμο Zubin Potok.

Ο ναός θα κατασκευαστεί για να τιμήσει τη μνήμη του ήρωα της Ρωσίας, Gregory S. Ščerbina, που υπέφερε από τα χέρια των Αλβανών στη Μητρόβιτσα κατά το έτος 1903.

Σύμφωνα με το μητροπολίτη Θεοδόσιο, ο οποίος στις 26 Δεκεβρίου θα ενθρονιστεί επίσημα ως νέος Επίσκοπος Ράσκας και Πριζρένης, ανώτεροι εκπρόσωποι της Ρωσικής Εκκλησίας έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να βοηθήσουν την εκκλησία μας στο Κοσσυφοπέδιο.

«Σε μια συνέντευξη με τον Μητροπολίτη Ιλαρίωνα, σε προηγούμενη επίσκεψή του στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, είχε δηλώσει ότι ήταν μια πρωτοβουλία από την πλευρά τους να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση των ιερών προσκυνημάτων μας στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια. Συζητήσαμε επίσης την πιθανή άφιξη των Ρώσων μοναχών για να μας υποστηρίξουν στην καθημερινή προσπάθειά επιβίωσης των ανθρώπων στο Κοσσυφοπέδιο. Η πρότασή τους ήταν να μας βοηθήσουν, αλλά όχι με σκοπό την ανέγερση του ναού, που ήταν τότε στην νότια σερβική επαρχία και ανήκε στην Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία» δήλωσε ο επίσκοπος Θεοδόσιος στο ‘Alo!’.

Ωστόσο σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές του ‘Alo!’ υπάρχει ένα μεγαλοπρεπές σχέδιο να χτίσουν την εκκλησία στο χωριό Gornji Jasenovik του δήμου Zubin Potok, σε έναν εντυπωσιακό χώρο 25 στρεμμάτων.

«Όπως αναφέρεται η εκκλησία θα χτιστεί με ειδική πέτρα από τα Μετόχια και τα ξύλινα δοκάρια θα μεταφερθούν από τη Ρωσία, ως ένδειξη συνεργασίας και φιλίας μεταξύ των δύο εκκλησιών», αποκάλυψε η πηγή του ‘Alo!’ η οποία είναι έμπειρη στις εξελίξεις του Κοσσόβου και Μετοχίων και πρόσθεσε ότι ο ναός θα είναι αφιερωμένος στο Γρηγόριο το Θεολόγο.

«Πριν από πέντε χρόνια ένα μνημείο για τον στρατηγό Ščerbinu είχε ανεγερθεί στο βόρειο τμήμα της Μιτρόβιτσας, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για όλα όσα έχει κάνει για το σερβικό λαό», αναφέρει η (ανώνυμη) πηγή.

Ωστόσο το σχέδιο για την ανέγερση μεγαλοπρεπών ναών, εξακολουθεί και σήμερα να κρατείται μακριά από τη δημοσιότητα.

--

Τίτλος άρθρου: «Rusi dolaze!» (Έρχονται οι Ρώσοι!)

Δημοσίευση: σερβική ‘Alo!’, 18-12-2010



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος