« Η Σερβία χωρίζει το Κοσσυφοπέδιο σε ‘Βόρειο και Νότιο’»

Δεκέμβριος 15, 2010.





Ο Σέρβος υπουργός για το Κοσσυφοπέδιο, Γκόραν Μπογκτάνοβιτς, δήλωσε ότι στο Κόσσοβο υπάρχουν δύο πραγματικότητες, η μία του νότιου τμήματος και η άλλη του βορείως του ποταμού Ιμπάρ, τμήματος.

Οι Σέρβοι οι οποίοι βιώνουν νότια του ποταμού Μπαρ και οι οποίοι περιβάλλονται από το αλβανικό στοιχείο ,θα πρέπει να συνεργάζονται με τις αλβανικές αρχές.

Όμως, στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο, όπου υπάρχει ένα συμπαγές σερβικό περιβάλλον, οι Σέρβοι δεν έχουν καμία επαφή με τα θεσμικά όργανα του Κοσσυφοπεδίου», δήλωσε ο Μπογκντάνοβιτς στην εφημερίδα ‘Πολίτικα’, του Βελιγραδίου.

Σύμφωνα με το Σέρβο Υπουργό, η Πρίστινα έχει χρησιμοποιήσει τις πρόωρες εκλογές για να δημιουργήσει συγκρούσεις μεταξύ των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου.

«Το γεγονός ότι οι Σέρβοι, νότια του Ιμπάρ, έχουν συμμετάσχει στις εκλογές, παρά τη σύσταση της κυβέρνησης της Σερβίας, δεν σημαίνει ότι η απόφασή τους αυτή συνδέεται με την Πρίστινα», είπε ο Μπογκτάνοβιτς.

Με τα ανακοινωθέντα της ψηφοφορίας της περασμένης Κυριακής, ο σέρβος υπουργός τόνισε ότι «δεν μπορούμε να πούμε ότι οι περισσότεροι Σέρβοι ψήφισαν υπέρ του ανεξάρτητου Φιλελεύθερου Κόμματος».

Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι από κλοπή και υφαρπαγή ψήφων βγαίνει το αποτέλεσμα που θέλουν και δήλωσε χαρακτηριστικά: ‘Μάθετε τι συνέβη στην πόλη Γκρατσάνιστα Στρίπτσε.

Ο Σέρβος υπουργός για το Κοσσυφοπέδιο, δήλωσε ακόμη, ότι ο διαχωρισμός σε Βορρά και Νότο έχει τις ρίζες του στο 1999, πράγμα που σημαίνει ότι είναι μια γνωστή υπόθεση.

«Αλλά επαναλαμβάνω, η κυβέρνησή μας έχει τον ίδιο βαθμό δέσμευσης έναντι των Σέρβων που ζουν νότια του Ιμπάρ με τους Σέρβους που ζουν στο Βορρά», δήλωσε ο Μπογκντάνοβιτς στην εφημερίδα ‘Πολίτικα’.

Άρθρο: «Bogdanoviç e ndan Kosovën në “veri e jug”», στην αλβανική ‘Start’.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος