Μιλοσόσκι: «Η υποστήριξη προς τη Συρία δεν στρέφεται κατά του Ισραήλ»

Δεκέμβριος 20, 2010.Η υποστήριξη προς την Συρία δεν θα χαλάσει τη  φιλία με το Ισραήλ, υποστήριξε σήμερα ο ΥΠΕΞ Σκοπίων, Αντόνιο Μιλοσόσκι.

Στην Συρο-ισραηλινή διένεξη στα πλαίσια του ΟΗΕ η θέση των Σκοπίων ήταν υπέρ της Συρίας (σ.σ. για τους εύλογους λόγους, αναγνώρισης του σλαβικού κράτους ως ‘μακεδονία’ εκ μέρους της Συρίας), αλλά αυτό δεν σημαίνει- συνεχίζει το δημοσίευμα- ότι η ‘Μακεδονία’ γυρίζει τη πλάτη στο Ισραήλ. (σ.σ. και όμως τη γύρισε…)

«Η συνεργασία με το Ισραήλ βρίσκεται σε μια υγιή δομή και κάθε θέμα με πολυμερή ή διμερή βάση δεν θέτει σε κίνδυνο την καρποφόρα σχέση μεταξύ της πΓΔΜ και του Ισραήλ», δήλωσε ο Αντόνιο Μιλισόσκι.

Ωστόσο, ο πρέσβης του Ισραήλ σε επιστολή του προς το Υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων, κατέστησε σαφές ότι η Ιερουσαλήμ είναι απογοητευμένη από τη θέση του κράτους της Βαρντάρσκας. Ζήτησε, μάλιστα, εξηγήσεις για την απόφαση αυτή.

«Η χώρα εναρμονίζεται με τη στάση των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά και όταν οι χώρες πρέπει να ψηφίσουν για ένα θέμα αποφασίζουν σύμφωνα με τα εθνικά τους συμφέροντα», δήλωσε ο Μιλοσόσκι.

Η επίλυση των υψιπέδων του Γκολάν, είναι ένα από τα βασικά εκκρεμή ζητήματα μεταξύ του Ισραήλ και της Συρίας, το οποίο δεν υποστηρίζεται ούτε από τις ΗΠΑ ούτε από τον Καναδά. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες απείχαν και σύμφωνα με τις Βρυξέλλες στην ίδια γραμμή παρέμειναν η Κροατία και το Μαυροβούνιο.

Σημειώνεται ότι η Συρία είναι η 129η χώρα που αναγνώρισε την πΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα.

Από την άλλη πλευρά η υποστήριξη του Ισραήλ και του ισραηλινού λόμπι προς τη ‘Μακεδονία’ αποτελούν παράδοση.
Σημειώνεται ότι το Ισραήλ στο μόνο βαλκανικό κράτος που κατήργησε το καθεστώς των θεωρήσεων (Βίζας) είναι τα Σκόπια.

--

Τίτλος άρθρου: «Милошоски: Поддршката за Сирија нема да не скара со Израел»

Δημοσίευση: τηλεόραση ‘Sitel’, 20.12.2010 - 15:34.Σχετικό Βίντεο: πατήστε εδώ


Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος